latinica  ћирилица
30/05/2016 |  13:36 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Na Јahorini dvodnevna konferencija o graničnoj bezbjednosti

Ministarstvo bezbjednosti BiH i Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga organizuju godišnju ministarsku konferenciju o saradnji u području granične bezbjednosti u Јugoistočnoj Evropi, koja će u naredna dva dana biti održana na Јahorini.
Јahorina - Foto: RTRS
ЈahorinaFoto: RTRS

Ministri i direktori graničnih policija regiona razmotriće na 11. godišnjoj konferenciji rezultate DCAF programa granične bezbjednosti u protekle četiri godine, razgovarati o problemu migracija i borbe protiv trgovine ljudima, te novom četvorogodišnjem planu rada, saopšteno je iz DCAF.

Ministri će, između ostalog, potpisati multilateralni Sporazum o organizaciji zajedničkih letova za povratak stranaca, Provedbeni sporazum o Platformi zajedničkog upravljanja podacima za izradu regionalnog sistema ranog upozoravanja i analize rizika, te Јahorinsku deklaraciju u kojoj se definišu prioriteti budućeg djelovanja i saradnje.

Konferencija će početi sutra u 14.15 časova odvojenim bilateralnim sastancima ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića sa ministrima unutrašnjih poslova Makedonije i Hrvatske, Mitkom Čavkovim i Vlahom Orepićem.

Mektić i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi uvodnim riječima obratiće se učesnicima konferencije u 15.30 časova.

Izjave za medije planirane su u 16.15 časova.

Drugog dana konferencije, u srijedu, 1. juna, od 9.00 časova planirano je održavanje sesija i usvajanje zaključaka, te potpisivanje Јahorinske deklaracije.

Konferencija će biti održana u hotelu "Termag".