latinica  ћирилица
30/05/2016 |  14:18 | Autor: SRNA

RS: Kukuruz ujednačeno nikao, pšenica u poljima odlična

Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima pšenica na poljima Republike Srpske izgleda veoma dobro i očekuje se odličan rod, ocjenjuju agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Stručnjaci navode da je kukuruz ujednačeno nikao, samo je ponegdje slab i žut zbog nedostatka dovoljne količine sunčeve svjetlosti.

Prema prognozi, do kraja sedmice očekuje se da će poljoprivredni radovi uglavnom biti prekidani u drugom dijelu dana zbog pojave lokalnih pljuskova.

Ovakve vremenske prilike dovode do polijeganja livada i ometaju izvođenje aktuelnih radova u polju, a stvaraju se i uslovi za razvoj biljnih bolesti - pepelnice i plamenjače na vinovoj lozi, ospičavosti lista koštičavog voća, čađave pjegavosti lista, krastavosti plodova i krompirove plamenjače.

Toplo i uglavnom suvo vrijeme krajem prošle sedmice uzrokovalo je povećanu aktivnost biljnih štetočina - lisne vaši, jabukine ose, kruškine buve, piljenje larvi jabukinog smotavca, a u zasadima šljive ima jaja šljivinog smotavca.

U agrometeorološkom biltenu navodi se da je toplije vrijeme sa dužim sunčanim intervalima poželjno za visoke prinose i kvalitet povrća i ranog voća.