latinica  ћирилица
30/05/2016 |  14:41 | Autor: TANЈUG

Vođa protestanata u Njemačkoj za uvođenje islama u škole

Vođa protestantske crkve u Njemačkoj predlaže da se islam uvede kao nastavni predmet u državne škole kako mladi muslimani ne bi podlegli izazovima fundamentalista.

Biskup Hajnrih Bedford-Štrom smatra da tolerancija i vjerska sloboda treba da se odnose na sve vjere i da budu u skladu sa njemačkim ustavom, a učenjem o islamu, učenici Muhamedove vjere stekli bi kritički pristup prema sopstvenoj religiji.

Bedford-Štorm kaže da bi te kurseve trebalo da organizuju islamske zajednice u Njemačkoj, ali njihovi međusobni sukobi i neslaganja otežavaju organizaciju vjerska nastava, prenosi Rojters.

U Njemačkoj inače živi oko četiri miliona muslimana, odnosno pet procenata ukupnog stanovništva, i o islamu se kao religiji, uči u sedam od 16 njemačkih saveznih pokrajina.

Usljed terorističkih napada po Evropi i velikog upliva migranata iz Sirije i sa Istoka, odnos Nijemaca prema muslimanima postao je prilično netolerantan - skoro dvije trećine stanovništva smatra da islamu nema mjesta u Njemačkoj, što podupire antiizbjeglička stranka Alternativa za Njemačku.

S druge strane, prema podacima njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, od 2012. godine stotine Njemača napustilo je zemlju i priključilo se Islamskoj državi.