latinica  ћирилица
30/05/2016 |  21:06 ⇒ 21:09 | Autor: SRNA

Dodik s američkim kongresmenima: Srpska privržena izvornom Dejtonu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na sastanku u Banjaluci sa grupom američkih kongresmena da je Srpska privržena izvornom Dejtonskom sporazumu, te da bi trebalo poštovati slovo tog dokumenta, ističući da su veliki nesporazumi u BiH počeli od trenutka kada je međunarodnim intervencionizmom ovaj sporazum počeo da se mijenja.
Dodik sa američkim kongresmenima - Foto: SRNA
Dodik sa američkim kongresmenimaFoto: SRNA

Dodik je izrazio očekivanje da se Amerikanci snažnije založe za dosljednu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji nije samo zaustavio rat, već je uspostavio i političko-pravni sistem u zemlji, s obzirom na to da su oni imali aktivan pristup u stvaranju ovog sporazuma.

On je informisao delegaciju američkog Kongresa i o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, ističući da je Srpska, uprkos izazovima, očuvala ekonomsku i finansijsku stabilnost.

Govoreći o potrebi investiranja u privredu Republike Srpske, Dodik je naglasio da su američki investitori dobrodošli u Srpsku, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Kongresmen Robert Aderholt, koji je predvodio delegaciju SAD, smatra da postoji potreba da se stavovi Republike Srpske još više približe američkom Kongresu, kao i drugim relevantnim političkim faktorima u toj zemlji.