latinica  ћирилица
30/05/2016 |  21:32 ⇒ 21:32 | Autor: TANЈUG

Sobranje podržalo formiranje Komisije za opoziv Ivanova

Makedonski poslanici donijeli su odluku o formiranju Komisije koja bi trebalo da utvrdi odgovornost predsjednika Đorđa Ivanova u vezi sa odlukom da obolira aktere afere „prisluškivanje”, dok su na ulicama nastavljeni protesti.
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije (foto:www.nspm.rs) -
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije (foto:www.nspm.rs)

Komisija, naime, treba da procijeni osnovanost prijedloga za utvrđivanje odgovornosti Ivanova koju je podnijela opoziciona SDSM Zorana Zaeva, prenijela je agencija MIA.

Odluka je donesenaa sa 52 glasa „za” i 33 „protiv”.

Komisija će imati 11 članova, a njom će predsjedavati Zoran Ilioski iz VMRO-DPMNE.

Šest članova komisije će biti iz vladajuće VMRO-DPMNE, po dvoje iz koalicionog partnera DUI i SDMS i jedan iz opozicione DPA.

Odluku bi trebalo da donese u roku od sedam dana. Da bi opoziv prošao u parlamentu, potrebno je da ga podrži dvije trećine poslanika.

Tokom rasprave, suprotna mišljenja su ukrstili Goran Sugarevski iz SDMS i Ilija Dimovski iz vladajuće VMRO-DPMNE, koja je bila protiv te inicijative.

Dimovski je istakao da je Ivanov „osvojio 550.000 glasova na izborima i da bi to trebalo da se poštuje, iako ne podržavamo njegovu odluku o aboliciji”.

Ivanov je početkom aprila abolirao političare iz redova i VMRO-DPMNE i SDSM od optužbi vezanih za aferu prisluškivanja, što je pokrenulo svakodnevne opozicione proteste i produbio političku krizu.

Prije dva dana, Ivanov je objavio da je donio odluku o poništenju pomilovanja za 22 osobe zbog toga što su, kako je objasnio, svi oni politički eksponirana lica.