latinica  ћирилица
31/05/2016 |  17:55 ⇒ 01/06/2016 | 12:12 | Autor: RTRS

Dugovanja BHRT-a prema entetetskim emiterima ogromna (VIDEO)

Navodni dug koji BHRT potražuje od RTRS i Federalne Televizije je manipulisanje podacima od strane Upravnog odbora BHRT-a, naveli su predstavnici entitetskih javnih emitera. Kada se podaci saberu, dodaju, BHRT u stvari duguje njima.
BHRT - Foto: RTRS
BHRTFoto: RTRS

Odluku o privremenom gašenju signala BHRT, u Federalnoj televiziji nazvali su manipulacijom, dok generalni direktor RTRS, Draško Milinović, kaže da nije siguran da Upravni odbor BHRT-a može donijeti takvu odluku, navodeći da o tome mogu odlučivati samo osnivači. Milinović je ponovio da neće dozvoliti da RTRS postane talac BHRT. 

Zbog odluke o privremenom obustavljanju programa BHRT, udruženje BH novinara zatražilo je hitno uvođenje kriznog menadžmenta i pokretanje zakonskih postupaka za, kako su naveli, naplatu duga od RTRS i FTV.

BHRT je sabrala svoja potraživanja, ali je zaboravila na svoje dugove, odgovorili su iz enitetskih emitera. Apsolutno je netačno da postoji dug prema BHRT, navodi generalni direktor RTRS, Draško Milinović.

"Samo kada bi RTRS sabrala koliko BHRT duguje RTRS za korišćenje analognih linkova, taj iznos koji je juče saopšten, bio bi anuliran, da ne govorim o marketingu i svemu ostalom što RTRS potražuje", izjavio je Milinović.

S druge strane, direktor FTV-a DŽemal Šabić navodi: "Kada bi mi tužili BHRT po osnovu što su dužni da naručuju 25 odsto programa od FTV i RTRS, a što ne rade, lako bi utvrdili da BHRT duguje nama".

Milinović je naveo da razumije probleme u kojima se BHRT našao, ali da je to emiter koji dobija polovinu od ukupno prikupljene RTV takse. U Federalnoj televiziji navode da je BHRT sama kriva za poslovni neuspjeh, dodajući da je ta televizija za 13 godina prihodovala pola milijarde maraka.

"Kako je moguće da javni emiter koji od pretplate uzima 50 odsto prikupljenog iznosa, dovede sebe u takvu situaciju dok Federalna i RTRS koji dobijaju po 25 odsto, nemaju takve probleme”, pita Milinović.

"Samo po dva osnova, od pretplate i od iznajmljivanja prostora FTV-u, u posljednjih 13 godina BHRT prihodovala je pola milijarde maraka", kaže DŽemal Šabić.

Komentarišući dug BHRT-a za prenos sportskih događaja, Milinović je rekao da je razgovarao sa direktorkom Evropske radiodifuzne unije, i da je dogovoreno da dug BHRT ne utiče na emitovanje sportskih događaja, za koje je pravo emitovanja otkupila RTRS.