latinica  ћирилица
31/05/2016 |  18:04 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Uhapšen Siniša Macan (VIDEO)

Po nalogu Tužilaštva BiH, SIPA je ponovo hapsila u Banjaluci. Zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, uhapšen je bivši direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Siniša Macan.
Hapšenje Siniše Macana - Foto: RTRS
Hapšenje Siniše MacanaFoto: RTRS

Nakon pretresa i kriminalističke obrade, Macan je prebačen u Tužilaštvo BiH, gdje bi sutra trebalo da bude saslušan. 

Siniša Macan uhapšen je zbog sumnje da je stekao nezakonitu imovinsku korist dok je bio na čelu direktora Agencije. Oumnjičen je da je zloupotrebio položaj, nezakonito favorizujući firmu Milbauer, koja je učestvovala u izradi ličnih dokumenata za građane BiH.

Taj ugovor, prema navodima Tužilaštva BiH, vrijedio je više od 100.000.000 maraka. Akciju je izvela SIPA, a osim kamera, pred porodičnim stanom Siniše Macana, od jutra je bila i policija Srpske.

"Postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, policijski službenici rano jutros na području Banjaluke su slobode lišili osobu inicijala SM zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja i krivično djelo pranje novca", izjavila je portparol SIPE Kristina Јozić.

SIPA je pretresla dva stambena objekta u vlasništvu Siniše Macana, zbog izuzimanja dokumentacije i drugih dokaza.

Macan je, prema navodima Tužilaštva BiH, firmi Milbauer omogućio da, formiranjem i određivanjem cijena dokumenata, stekne nezakonitu imovinsku korist.

Na nezakonitosti je upozoravala Kancelarija za reviziju institucija BiH, koja je u revizorskom izvještaju Agencije za 2014. godinu skrenula pažnju na propuste u nabavci pasoša, elektronskih ličnih karata i vozačkih dozvola.

Kako saznajemo, Siniša Macan sutra bi trebalo da bude saslušan u Tužilaštvu BiH.