latinica  ћирилица
31/05/2016 |  18:47 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Destabilizacija Balkana očigledan proces (VIDEO)

Destabilizacija Balkana očigledan proces, a region izložen agresiji mirnim putem, da bi u Makedoniji, Srpskoj, a možda i Srbiji, bili dovedeni na vlast oni koji su po volji Zapada.
Okrugli sto - paljenje balkana - Foto: RTRS
Okrugli sto - paljenje balkanaFoto: RTRS

To je rečeno je na konferenciji “Paljenje Balkana – od Makedonije do Republike Srpske”, koju je u Beogradu organizovao Centar za razvoj međunarodne saradnje.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik upozorio je na orkestrirarne i dogovorene pritiske na RS, i da u BiH postoje stranci, koji su frustrirani neuspjehom da dovedu do kraja proces razgradnje Republike Srpske. 

Za obojene revolucije karakteristično je da se prvo kriminalizuje rukovodstvo, a potom se koriste socijalna pitanja, uz očekivanje da se javnost okrene protiv ličnosti, kaže predsjednik Dodik.

U BiH, kaže, mnogo je stranaca koji imaju interes da sprovode takve koncepcije. Prije nekoliko godina zapalili su Federaciju, ali im je propao plan da će tako učiniti i sa Srpskom.

"Sada su pod pritiskom određenih planova koji su ranije dogovarali formirali neku priču o opoziciji koja pokušava da pravi proteste, naravno, vidjeli ste, ja ne želim ništa na tu temu da kažem. Onaj koji je htio da bude objektivan mogao je da vidi na koji je to način završeno, i mislim da je to mjera kada možete da se suprotstavite i mjesto u kome ne smijete da oklijevate. Mislim da bi sve drukčije bilo da nije bilo mitinga nego je organizovala moja politička partija u trenutku i u vrijeme kada su oni održavali protest – sada bi imali po Banjaluci nešto slično što sada imate u Makedoniji", smatra Dodik.

Republika Srpska mora se čuvati ne samo u Banjaluci, već i u Sarajevu, kaže predsjednik Dodik. Brine ga činjenica da Evropa kakva je bila nekad više ne postoji,i rješavajući svoje probleme dogovara se s Turskom, koja se godinama ukuljučuje u rješavanje bh. problema.

"Mi smo ovih dana već kolateralna šteta ili pokušaj da se ubaci u kolateralnu štetu odnosa koji su između Evrope koja ne može da riješi pitanje milion i po izbjeglica, nego je dovedeno do propasti i sada kada joj kažete, onda se ljuti na vas i kaže – on nije za dijalog ili neko, bilo ko drugi. Možete biti prihvatljivi samo ako ćutite", izričit je Dodik.

Oni koji pokušavaju da sruše Dodika isto rade i sa Gruevskim u Makedoniji, a sutra će pokušati sa Vučićem, jer ne trebaju jaki, već slabi političari, kaže analitičar Dragomir Anđelković.

"Cilj evroatlantskih centara moći da zaokruže svoju dominaciju nad Balkanom, da sve one koji nisu spremni slepo da ih slede - sklone, instaliraju političke garniture koji će misliti šta je cilj Vašingtona i Brisela, a ne šta je dobro za njihovu zemlju", smatra Anđelković.

Zapadne zemlje primjenjuju doktrinu da je režim prihvatljiv ako odgovara njihovim interesima, kao što je slučaj u Crnoj Gori, kaže urednik portala IN4S Gojko Raičević.

Aktivnosti Zapada na Balkanu motivisane su slabljenjem ruskog uticaja tako što će Nato kontrolisati prostor na kome žive Srbi.

"Nakon toga svi potencijali Zapada koncentrisaće se i na realizaciju obojenih revolucija u RS i Makedoniji, a kroz 4-5 godina Srbija bi mogla u potpunosti biti okružena NATO-zemljama i vremenom postati njen posljednji plijen", dodaje Raičević.

Nad Balkanom se nadvijaju crni oblaci, rečeno je na skupu, i zaključeno da samo zajedno, solidarnošću i jačanjem patriotske svijesti možemo spriječiti da Balkan bude bure baruta.