latinica  ћирилица
31/05/2016 |  19:06 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Kako je i zašto Hašim Tači izbjegao hapšenje u BiH? (VIDEO)

Kako je Hašim Tači i zašto izbjegao hapšenje u BiH tokom boravka u Sarajevu, danas je pokušao da pojasni ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.
Hašim Tači u Sarajevu (Foto: vijesti.ba) -
Hašim Tači u Sarajevu (Foto: vijesti.ba)

Zbog neslaganja sa MUP-om Srpske po ovom pitanju, iznio je optužbe na račun direktora Policije Republike Srpske, Gojka Vasića, rekavši da on iznosi šokantne i nevjerovatne neistine.

Vasić je sinoć u prilogu RTRS-a rekao da Mektić ne bi trebalo da se miješa u rad policijskih službi, jer to nije njegov posao. Takođe, potvrdio je da je MUP Srpske odbio da Tačiju prizna imunitet i pusti ga da se slobodno šeta na teritoriji Republike Srpske. 

Da li je Hašim Tači trebalo da bude uhapšen tokom boravka u Sarajevu ili ne – tek danas nije jasno.

Ministar bezbjednosti, Dragan Mektić, tvrdi da direktor Policije Republike Srpske, Gojko Vasić, govori neistine i da za Tačijem ne postoji Interpolova potjernica. Na Vasićevu tvrdnju da potjernica za Tačijem postoji i da za nju znaju i u MUP-u Srpske i Federacije, Mektić mu preporučuje da se pozabavi svojim poslom.

"Јa bih njega pozvao da se miješa u svoj posao, da počne raditi svoj posao jer iznosi šokantne i nevjerovatne neistinhe u pogledu tog slučaja. Za Hašimom Tačijem je potjernica u bazi Interpola brisana 2009. i poslije toga je nema. Јa ne znam kakvu bazu podataka ima Gojko Vasić, ko se nalazi u toj bazi i koga on može da hapsi ili ne može", izjavio je danas Mektić.

Direktor Policije Srpske potvrdio je juče da je Interpol dao preporuku da se Tači ne hapsi, koja, kako nam je pojasnio, nije obavezujuća.

U dokumentu koji smo sinoć objavili, a koji je pred samit u Sarajevu dostavljen svim bezbjednosnim agencijama i MUPovima Srpske i Federacije, Mektić se dopisom poziva na nepotpisanu informaciju Ministarstva inostranih poslova, u kojoj se navodi da, u skladu sa međunarodnim pravom, Hašimu Tačiju, kao šefu kosovske delegacije, pripada potpuni imunitet.

U istom tekstu stoji da je Ministarstvo inostranih poslova upoznato sa informacijom da je za Tačijem raspisana Interpolova potjernica. Nigdje u tekstu se ne spominje da je povučena.

Na taj Mektićev dopis, MUP Srpske je odgovorio da ne mogu garantovati da lice za kojim postoji potjernica neće biti uhapšeno.

"Mi smo na upit Ministarstva bezbjednosti odgovorili da ukoliko se na prostoru Republike Srpske pojavi ili nađe lice za kojim je raspisana međunarodna potjernica, mi ćemo po zakonu lišiti lice slobode i privesti nadležnom sudu.
Ministar bezbjednosti tim stvarima ne treba ni da se bavi, ovo je nadležnost policijskih agencija. Ministarstvo bezbjednosti- to uopšte nije njihova nadležnost", odgovara Gojko Vasić.

Zbog čega je Mektić posebno uputstvo poslao baš za ponašanje prema Tačiju, ako, kako kaže, potjernica ne postoji, ni danas nije pojasnio.

Ista situacija desila se i pred najavljeni dolazak Tačija u Srebrenicu u julu ove godine – MUP Srpske odgovorio je na isti način, a Tači se nije pojavio.