latinica  ћирилица
31/05/2016 |  19:23 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Delegacija Sankt Peterburga sa ministrima i privrednicima (VIDEO)

Republika Srpska i Sankt Peterburg uskoro bi trebalo da potpišu Sporazum o saradnji. Ovo je dogovoreno na sastancima delegacije ruskog grada i ministara u Vladi Srpske.
Sastanak Vlada i S.Peterburg - Foto: RTRS
Sastanak Vlada i S.PeterburgFoto: RTRS

Radna grupa već priprema tekst dokumenta koji bi, između ostalog, trebalo da obezbijedi veći izvoz proizvoda iz Srpske na tržište Sankt Peterburga.

U Banjaluci će, u narednim danima, predstavnici ključnih odbora Sankt Peterburga sa predstavnicima Vlade raditi na mapi puta za jačanje saradnje ruskog grada i Srpske.

Najavljen je rast obima robne razmjene, a Srpska će do kraja godine napraviti značajan iskorak u promociji potencijala. U oktobru i decembru trebalo bi da na sajmovima u Sankt Peterburgu, predstavi svoje kompanije, a postoji mogućnost i otvaranja privrednog predstavništva u ovom gradu.

Srpska ima potencijal da proizvodi za tržište Sankt Peterburga. To su potvrdili i današnji sastanci u Vladi. Dogovorena je konkretna saradnja. Slijedi finalizacija – ugovori, kojima će biti i realizovana.

"Bitni su direktni kontakti privrednika za razvoj saradnje", kaže Elgiz Idrisović Kačajev šef delegacije iz Sankt Peterburga.

Prošlu godinu obilježio je rast izvoza poljoprivrednih proizvoda na tržište Sankt Peterburga - čak 200% više nego 2014. godine. Reuzltati su predstavljeni u Privrednoj komori.

Sačinjen je plan obima i strukture proizvoda, koje Srpska može da plasira.

“Voće 100.000 tona, uglavnom je riječ o jabukama. Kada je riječ o povrću, orijentacija je oko 200.000 tona, različitih vrsta, ali preovladava krompir”, napominje Stevo Mirjanić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Postoji interes i za saradnju u oblasti industrije. U narednim danima, ugovor bi trebalo da potpišu Ruski vazduhoplovni zavod Klimov i bijeljinski Orao.

"Radiće remont helikopotera i helikopterskih motora, a postoji i šansa da Klimov ima i vlasnički udio u Orlu", izjavio je Petar Đokić ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Rusi su zainteresovani i za podršku u uspostavljanju digitalnog sistema u Srpskoj. Prvi razgovori sa RTRS-om već su obavljeni.

"Očekujemo tu novi vid saradnje, iako je RTRS u tom pogledu već puno napredovala i realizovala", dodaje ministar Đokić.

Srpska je stekla uslove i za ofanzivnu promociju svojih potencijala. Osim sajmova, šansa bi moglo da bude otvaranje privrednog predstavništva u ovom gradu.

"Predstavljanje brendova će omogućiti otvaranje tog privrednog doma", kaže i ministar Predrag Gluhaković.

Koristi od saradnje imaće i sportisti. Igraće prijateljske utakmice, trenirati u gostima, učestvovati na turnirima.

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović napominje: "Vaterpolisti iz Sankt Petergburga treniraće na Olimpijskom bazenu..."

Saradnje će biti i u oblasti zdravstva. Buduće pravce dogovarali su predstavnici resornog ministarstva i farmaceutsko-medicinskog klastera iz Rusije.