latinica  ћирилица
01/06/2016 |  14:08 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Vlada Srpske dala garanciju za Radovana Karadžića (VIDEO)

Informacije da Vlada Republike Srpske nije dala garanciju za privremeno puštanje Radovana Karadžića na slobodu, u Republiku Srpsku, nisu tačne. Iz Vlade je saopšteno da je garancija za Radovana Karadžića još prije četiri dana objavljena u Službenom glasniku, a nakon toga proslijeđena Ministarstvu pravde BiH. Međutim, Haški tribunal nije čekao da garancije stignu.

Objašnjenje Haškog tribunala da Radovan Karadžić ne može na privremenu slobodu do okončanja drugostepenog postupka, pod izgovorom da nisu stigle garancije iz Republike Srpske, grubo je kršenje Karadžićevih prava, kaže član njegovog tima odbrane, Goran Petronijević. Vlada Republike Srpske dala je garancije za Radovana Karadžića, međutim, u Hagu su o puštanju na privremenu slobodu odlučivali i prije nego što su, kako kaže Petronijević, stvoreni uslovi za to.

Vlada Republike Srpske dala je garanciju da se Radovanu Karadžiću odobri privremeni boravak na teritoriji Republike Srpske, a po zahtjevu pravnog zastupnika Pitera Robinsona koji je tražio privremeno puštanje Karadžića dok traje žalbeni postupak po njegovoj žalbi na presudu Pretresnog vijeća u Hagu.

Garancija je objavljena u Službenom glasniku 27. maja i isti dan proslijeđena ministarstvu pravde BiH. Tamo tvrde da su garanciju dobili danas.

Sudija Teodor Meron iskoristio je priliku, kaže Petronijević, da odbije dva zahtjeva odjednom – za kraće puštanje Karadžića u Srbiju zbog prisustvovanja četrdesetodnevnom pomenu mlađem bratu i duže privremeno puštanje na slobodu do okončanja drugostepenog postupka, u Republiku Srpsku. Plan tima odbrane bio je da se Karadžić prvo vrati iz Srbije, do kada je trebalo da stignu i garancije iz Republike Srpske i BiH, a tek onda da o tome raspravlja. Petronijeviću nije jasno zašto je odluka donesena na prečac.

"Ono što je začuđujuće je to da je sudsko vijeće odlučivalo o glavnom zahtjevu, privremenog puštanja na slobodu do okončanja drugostepenog postupka za koji uopšte nije bilo uslova za odlučivanje, jer Vlada RS je donijela garancije koje su poslate ali nisu stigle", kaže Petronijević.

Vlada Srbije je blagovremeno poslala sve garancije i tu nije bilo nikakvih smetnji izuzev onih koje, kako kaže Petronijević, Tribunal može da izmisli. A oni, dodaje, uvijek mogu da nađu opravdanje za donesenu odluku.