latinica  ћирилица
02/06/2016 |  09:36 | Autor: TANЈUG

Gruško: Zapad zna da Crno more neće biti jezero NATO

NATO koristi ukrajinsku krizu da prikaže Rusiju kao "velikog neprijatelja" koji mu je potreban kako bi opravdao svoje postojanje, izjavio je ruski ambasador pri Alijansi Aleksandar Gruško dodavši da Brisel zna da Crno more nikad neće biti jezero NATO.

"Na procese koji se sada odvijaju trebalo bi gledati prije svega sa stanovišta geopolitičkih interesa", rekao je on u intervjuu za "Rosiskaju gazetu", prenosi Tas.

Takve analize, kako je dodao, pokazuju da se ukrajinska kriza koristi kao izgovor za radikalne promjene u politici NATO i vojnoj poziciji.

"Ne bih se upuštao u teorije zavjere ali realne analize otkrivaju da se NATO osjeća apsolutno neugodno kad nema velikog neprijatelja", rekao je Gruško.

On je napomenuo da su se čak i prije ukrajinske krize zapadni politički analitičari pitali da li će NATO moći da postoji kao instrument koji se uklapa u novu bezbjednosnu situaciju.

Brisel razumije savršeno dobro da Crno more nikad neće biti "jezero NATO", rekao je Guško i dodao da danas NATO želi da se prebaci u šeme konfrontacije u vodama Crnom moru.

On je podsjetio da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nedavno rekao da se Crno more pretvorilo u "rusko jezero" zbog odsustva NATO.

"Ali NATO savršeno dobro razumije da Crno more nikad neće biti jezero NATO i mi činimo sve da neutralizujemo postojeće prijetnje i pokušaje vršenja pritiska na Rusiju sa juga", naveo je Gruško.