latinica  ћирилица
04/06/2016 |  08:13 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Žepa- Pomen ubijenim srpskim borcima

U mjestu Luka u Žepi danas će biti obilježene 24 godine od stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su iz zasjede napali i mučki ubili, a zatim masakrirali pripadnici muslimanskih oružanih snaga.
Pale - pomen - Foto: SRNA
Pale - pomenFoto: SRNA

Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-ploču biće obilježen 4. juni 1992. godine, jedan je od najtragičnijih događaja za opštinu Pale i cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju, rekao je predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina.

- Boračka organizacija, zajedno sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, porodicama poginulih boraca, saborcima, predstavnicima vlasti obilježiće na dostojanstven način stradanja srpskih vojnika. Odlazak u Žepu postao je svojevrsno hodočašće - rekao je Parađina.

On je podsjetio da su vojnici zatečeni na putu ka brdu Zlovrh, u humanoj misiji dostavljanja hrane i vode.

Uprkos dogovoru da će mirno pustiti vojnu kolonu, muslimanske snage  napale su kolonu i ubile srpske borce.

Parađina je napomenuo da vojnici u koloni, na koje je otvorena baražna vatra, nisu bili u poziciji da se uvedu u borbeni poredak i da bi u budućnosti trebalo ispitati ko je kriv zbog loše vojne doktrine iskazane u ovoj situaciji.

On je podsjetio da u Tužilaštvu BiH ne postoji predmet koji se odnosi na ubistvo srpskih boraca u Žepi i da do sada niko nije odgovarao za zločin muslimanskih snaga.

Parađina je rekao da je, na inicijativu Boračke organizacije, Skupština opštine Pale donijela odluku da centralno šetalište u ovom gradu dobije naziv "4. juni" kako bi se sačuvalo sjećanje na taj tragični događaj i poginule borce.