latinica  ћирилица
05/06/2016 |  09:03 ⇒ 14:51 | Autor: Večernje novosti

Pupovac: Hrvatska vodi antisrpsku kampanju

Hrvatska se vratila u devedesete godine prošlog vijeka i obnovila isključivi nacionalizam, netoleranciju i antimanjinsku, posebno antisrpsku kampanju, a sve se naglo pogoršalo poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.
Milorad Pupovac - Foto: RTRS
Milorad PupovacFoto: RTRS

Pupovac je istakao da je Vlada isključila Srbe iz svog programa, a Srpskom narodnom vijeću je prepolovila sredstva.

Naveo je da je nova hrvatska vlada, koja sada više de facto i ne postoji, potpuno isključila Srbe i druge manjine iz svog programa, a uključila ekstremno desne i ekstremno konzervativne grupacije.

- Obnovljeni su isključivi nacionalizam, netoleranija i antimanjinska, posebno antisrpska kampanja, a sve se naglo pogoršalo poslije ulaska Hrvatske u EU - rekao je Pupovac za Večernje novosti.

On je istakao da je problem asimilacije Srba već godinama veoma ozbiljan, pa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, posebno sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem nastoje da osmisle dodatne programe i aktivnosti kojima bi se to zaustavilo.

- Vlada nam je, posebno Srpskom narodnom vijeću i Zajedničkom vijeću opština, prepolovila sredstva. Obrisani smo iz budžetskih stavki, a ove dvije organizacije su formirane na temelju međunarodnih ugovora - naveo je Pupovac.

Prema njegovim riječima, to je pritisak, ograničavnje u radu ovih tijela, pokušaj da se ograniče u radu ili ugase.

Pupovac je dodao da u srpskom političkom tijelu ne postoje podjele, ali da postoji "proizvodnja podjela" u pokušaju da se srpski korpus razbije.

On je, govoreći od HDZ-ovom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću rekao da je on projekat HDZ-a i njegovog vrha, koji je postao "glavni ideolog i glasnogovornik" te stranke.

On kaže i da se u Briselu, kao i na drugim mjestima, kada je riječ o politici, posebno srpskoj, ne može naići na razumjevanje iz prvog puta.

- Osim toga, Evropa ima i svoje velike probleme. Treba samo biti istrajan i pronaći adekvatan način komunikacije - ukazuje Pupovac.

On smatra ohrabrujućim građanski otpor koji je, kako kaže, sve jači u Hrvatskoj i na kojem slabi taj talas desnog ekstremizma i istorijskog revizionizma.

- Presudno je da tome doprinese i HDZ, ali i predstavnici katoličke crkve - istakao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Prema njegovim riječima, sve je veći broj intelektualaca koji se odupiru desnom ekstremizmu i istorijskom revizionizmu, otvorenom klerikalnom i nacionalnom totalitarizmu. Pupovac zaključuje da su vanredni parlamentarni izbori sve izgledniji izlaz iz političkog haosa i nestabilnosti u koje je Hrvatska ušla u posljednjih nekoliko meseci.