latinica  ћирилица
05/06/2016 |  14:46 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

24 godine od formiranja Zvorničke brigade (FOTO/VIDEO)

Parastosom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na Centralno spomen- obilježje u Zvorniku obilježena je 24. godišnjica od formiranja "Zvorničke brigade" -najbolje brigade Drinskog korpusa .
Zvornik - služenje pomena - Foto: SRNA
Zvornik - služenje pomenaFoto: SRNA

Žrtve koje su pale u odbrani i stvaranju Republike Srpske moramo cijeniti i ne smijemo ih nikada zaboraviti. Kao što smo branili Srpsku oružjem u ratu, moramo biti jedinstveni u njenoj odbrani i u miru, poručeno je sa skupa.

- Za slobodu, vjeru i otadžbinu platili smo visoku cijenu. U temelje Republike Srpske život su ugradili mnogi sinovi, braća i očevi. Ne smijemo zaboraviti zakletvu koju smo dali kada smo ih sahranjivali- da nećemo zaboraviti njihovu djecu i porodice, istakao je Milivoje Marković,sekretar zvorničke Gradske organizacije porodica poginulih boraca .

Iz "Zvorničke brigade" poginulo je 538 boraca, 32 su nestala, a 1.800 boraca je ranjeno, od kojih su 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti,podsjetio je ratni komandant Prvog bataljona Milan Stanojević .

- Mislim da smo uspjeli u one četiri godine koje su bile veoma teške da pokažemo da srpski narod ima svoje dostojanstvo i da zna da brani svoju slobodu, istakao je Stanojević.

Činjenice potvrđuju da srpski narod i rukovodstvo nisu odgovorni za rat, jer se zna šta se desilo neposredno prije rata i ko je odbio Kutiljerov plan. - Јedini način da u BiH vlada mir jeste da se poštuju tri aksioma,kaže Vinko Pandurević ratni komandant Zvorničke brigade .

- Prvi da je BiH suverena država, cjelovita međunarodno priznata sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i svih građana, druge da su entiteti konstante i treće da se nadležnosti entiteta ne mogu umanjivati niti oduzimati. Ono kroz šta smo prošli u ratu treba da nam bude vodilja da branimo tekovine rata jer mi i naša prava u BIH postojimo samo ako postoji Srpska,  dodao je Pandurević.

Foto: Srna

"Zvornička brigada" dala je nemjerljiv doprinos u stvaranju Srpske i odbrani ne samo Podrinja, nego i drugih dijelova - od romanijskog platoa, preko stare Hercegovine do Ozrena . Krvlju stečeno u ratu moramo da branimo i jačamo u miru, poručio je predsjednik BORS-a, Milomir Savčić.

- Mnogi su ostavili dijelove tijela, mnogi su dali svoju krv ulili naše porodice i svih nas su zalile ovu državu suzama, znojem.. Zar je danas toliki problem da neko da mnogo manju žrtvu za Srpsku da bi bila stabilnija. Politička stabilnost u RS poočiva na visokoj svijesti naroda i velikoj ljubavi naroda prema RS. Bojim se da institucije nisu na takvom nivou da obezbjeđuju tu potpunu stabilnost i moramo u tom pravcu raditi u narednom periodu svi zajedno, poručio je Savčić.

"Zvornička brigada" je odlikovana Ordenom "Petra Mrkonjića", ordenom "Miloša Obilića", "Karađorđevom zvijezdom". Pomen na Centralnom spomen-obilježju služilo je mjesno sveštenstvo, a vijence su položile brojne delegacije .