latinica  ћирилица
06/06/2016 |  11:22 ⇒ 19:57 | Autor: Blic

Nova Vlada Srbije- ko uživa povjerenje mandatara Vučića?

Pred početak konsultacija naziru se obrisi budućeg ministarskog kabineta. Dosadašnji ministar pravde mogao bi da zadrži resor. Portfelj vjerovatno dobija i Milan Krkobabić.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Pred sutrašnji početak razgovora mandatara Aleksandra Vučića s predstavnicima poslaničkih grupa u novom sazivu parlamenta polako se naziru obrisi nove vlade.

Ulogu prvog potpredsednika Vlade, pišu srpski mediji,  mogao bi da preuzme dosadašnji ministar pravde Nikola Selaković. On bi, u tom slučaju, vjerovatno zadržao i resor koji je vodio u prošlom mandatu, ali postoji mogućnost i da on postane novi ministar prosvjete.

Resor poljoprivrede, koji je pripadao socijalistima, u novoj vladi mogao bi da vodi gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, koji važi za čoveka kojeg Vučić veoma poštuje i koji se pominjao i kao kandidat za prvog čovjeka Pokrajinske vlade. Privreda će, kako navode naši izvori, najvjerovatnije pripasti Goranu Kneževiću, koji je u Dačićevoj vladi vodio poljoprivredu, dok bi Zorana Mihajlović trebalo da obnovi mandat na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

PUPS bi u takvom rasporedu snaga mogao da dobije Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, koje bi, vjerovatno, vodio prvi čovek stranke Milan Krkobabić.

Gotovo je izvjesno da će u novom ministarskom kabinetu biti i predsjednik SNP Nenad Popović, kao i da će Rasim Ljajić zadržati poziciju u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Kako saznajemo, najveća nepoznanica u budućem sastavu vlade jeste to ko će zauzeti pozicije ministara kulture i zdravstva.

Predstavnici koalicije SPS-ЈS, predvođeni Dačićem, sutra će u prostorijama Narodne skupštine razgovarati s mandatarom Aleksandrom Vučićem. Razgovori sa ostalim strankama nastaviće se od srede. Lider LDP Čedomir Јovanović je objavio da će prihvatiti poziv na konsultacije, dok je predsednik DS Bojan Pajtić Vučiću javio da se neće odazvati, kao ni predsednica DSS Sanda Rašković.
Ukoliko Vučić i Dačić postignu novi dogovor o saradnji, socijalistima bi moglo ponovo da pripadne Ministarstvo spoljnih poslova koje bi, u tom slučaju, nastavio da vodi Dačić. Druga opcija je da lider socijalista preuzme odbranu. SPS se još kandiduje i za Ministarstvo prosvete, gdje bi se, vjerovatno, lomila koplja između Slavice Đukić Dejanović i Žarka Obradovića, koji bi se rado vratio u fotelju u kojoj je već sjedio u dva mandata.