latinica  ћирилица
08/06/2016 |  09:18 ⇒ 09:20 | Autor: Politika

Svepravoslavni sabor na Kritu- Bugarska otkazuje učešće

Desetak dana prije početka istorijskog zasjedanja Svepravoslavnog Sabora na Kritu i dalje ostaje velika dilema da li će njegov najvažniji cilj, iskazivanje jedinstva pravoslavnih crkava, biti ostvaren.
Sabor na Kritu - Foto: Novosti.rs
Sabor na KrituFoto: Novosti.rs

Bugarska pravoslavna crkva kategorički je saopštila da ostaje pri odluci da ne učestvuje na zasjedanju na Kritu, vrlo je neizvjesno učešće i Antiohijske patrijaršije, Ruska pravoslavna crkva predlaže hitnu vanrednu predsaborsku konferenciju.

„Domaćin“ sabora, Vaseljenska patrijaršija, saopštava da je iznenađena i začuđena reakcijom nekih sestrinskih crkava ali i da  odlaganja Sabora neće biti jer nema institucionalnog okvira za izmjenu procesa koji su već u toku. Svi pravoslavnih patrijarsi još jednom su pozvani da učestvuju na zasjedanju na Kritu. Prije ovog saopštenja iz sekretarijata Vaseljenske patrijaršije, objavljenog u ponedjeljak, bugarska crkva je ne samo ponovila da neće učestvovati na Saboru ako on ne bude odložen, već i da je otkazala planirani let vladinim avionom do Krita.

Iskazivanje i učvršćivanje svepravoslavnog jedinstva jedan je od najvažnijih ciljeva Sabora – dolazak poglavara i delegacija svih pravoslavnih pomjesnih crkava na Krit i donošenje odluka isključivo jednoglasno treba da budu jasni pokazatelji tog jedinstva. Ali, ovakva završnica predsaborskih priprema prijeti da taj cilj ostane neostvaren.

Na sajtu Moskovske patrijaršije, poslije zasjedanja Svetog Sinoda Ruske pravoslavne crkve 3. juna, objavljeno je da postoje ozbiljni problemi koji zahtijevaju hitno zajedničko pravoslavno djelovanje. Ističe se da najviše zabrinjava stav Bugarske pravoslavne crkve, kao i brojne kritike na krajem januara objavljene nacrte dokumenata o kojima će se raspravljati na svepravoslavnom zasjedanju.