latinica  ћирилица
09/06/2016 |  11:12 ⇒ 13:36 | Autor: Agencije

Kojić: Postoje saznanja o pritiscima na svjedoke u slučaju "Orić"

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da postoje saznanja da se ucjenama i raznim drugim nemoralnim aktivnostima vrši pritisak na svjedoke u suđenju muslimanskom ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Ovo definitivno predstavlja problem u sudskom procesu Oriću pred Sudom BiH, koji je i počeo uz razne vrste pritisaka, pokušaje diskreditacije postupajućeg tužioca koji je podigao optužnicu. Sada je počela kampanja pritiska na svjedoke", kaže Kojić.

On je podsjetio da je postojao i pritisak na porodicu zaštićenog svjedoka koji je putem video-linka svjedočio iz Beograda, a živi u Federaciji BiH.

"To je nedopustivo. Svako ko doživljava takvu vrstu pritisaka trebalo bi da prijavi slučaj tužilaštvu i policijskim agencijama, kako bi sproveli istragu jer se ovim ugrožava sudski postupak koji može dobiti negativan ishod", naglasio je Kojić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pokrenulo je obimnu istragu o pritiscima na svjedoke u slučaju Nasera Orića, pošto su o tome prikupili brojne dokaze, među kojima i o tome da Orićevi saradnici nude svjedocima tužilaštva i do 25.000 evra za lažni iskaz, objavio je danas "EuroBlic".

List navodi, pozivajući se na dobro obavještene izvore, da su istražioci MUP RS posljednjih mjeseci prikupili brojne dokaze o , kako kažu, nezapamćenim pritiscima na svjedoke tužilaštva u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv ratnog komandanta bošnjackih snaga u Srebrenici, te da je Tužilaštvo BiH o tome detaljno obaviješteno.

"Suđenje Naseru Oriću za ratne zločine protiv zarobljenih srpskih civila i vojnika odvija se u nemogućim uslovima. Svjedoci tužilaštva izloženi su gotovo svakodnevnim pritiscima, prijetnjama i ucjenama, o čemu je MUP RS već prikupio obimnu dokumentaciju i dostavio je nadležnima u Tužilaštvu BiH", ističu sagovornici "EuroBlica".

Oni dodaju da se pritisci na svjedoke odvijaju po već dobro uhodanim šablonima koji podrazumijevaju nuđenje mita za lažno svjedočenje, kao i klasičnih preijtnji svjedocima i članovima njihovih porodica.

Svjedocima tužilaštva Orićevi saradnici po Srebrenici i Bratuncu nude od pet pa čak do 50.000 KM u zamjenu za iskaz koji optuženog neće dovesti u vezu sa počinjenim zločinima, tvrde izvori "EuroBlica".

Istražioci MUP RS došli su do podataka da su u taj posao upleteni i pojedini Srbi koji svjedocima nude novčanu korist, obnovu kuća i druge privilegije u zamjenu za lažno svjedočenje ili odustajanje od pojavljivanja pred sudom, a nisu rijetke ni prijetnje onima koji ne prihvataju ovakve ponude, navodi list.

Tako se, između ostalog, izdvaja slučaj jednog poznatog bratunačkog biznismena koji je, navodno, jednog svog radnika, inače važnog svjedoka u predmetu protiv Orića, ucijenio daljim radnim angažmanom ukoliko bude svjedočio protiv bošnjačkog ratnog komandanta.