latinica  ћирилица
12/06/2016 |  13:19 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

24 godine od proboja "Koridora života" (VIDEO)

Na Ristića Gaju na Krnjinu u opštini Doboj molitvenim pomenom kod centralnog spomen-obilježja za 424 borca i 26 civila iz krnjinskih naselja, poginulih tokom proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, obilježena je godišnjica početka akcije Vojske Republike Srpske "Koridor života".
Doboj - Obilježen dan proboja "Koridora života" - Foto: SRNA
Doboj - Obilježen dan proboja "Koridora života"Foto: SRNA

Probojem Koridora u junu 1992. godine prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. 

 Sve ili ništa, srpski narod nije imalo dilemu. Donesena je istorijska odluka, potom je uslijedila istorijska bitka. Naredbom generala Momira Talića pokrenuta je operacija nazvana "Koridor života".

U proboj koridora života jedinice Prvog krajiškog korpusa VRS i Republike Srpske Krajine krenule su 8. juna 1992. godine sa Ristića Gaja kod Doboja. Cilj je bio da se uspostavi putna komunikacija prema Srbiji za prolaz hrane i lijekova.

- Značaj je u tome što smo na vrijeme krenuli s našim borcima u proboj jer da smo zakasnili par dana bilo bi svašta, rekao je Milivoje Simić, bivši komandant Operativne grupe Doboj.

Bivši komandant Druge oklopne brigade VRS Miko Škorić istakao je da su za mjesec dana napravili proboj, a onda širili teritoriju i negdje 7.oktobra pod komandom Slavka Lisice izašli na rijeku Savu.

Moral vojske nikad veći. Ne čudi, jer su umirale bebe, bubrežni bolesnici, zalihe hrane i lijekova na izmaku. Bivši borac Nenad Bukvić imao je tada tek 17 godina .

- Moral je bio toliko visok da smo stvarno tako junački, srčano išli da probijemo taj koridor, naglasio je Bukvić.

Ginulo se, ranjenih na sve strane. U borbama na Kulini poginuo je i Nikola Nešić koji je lagodan život u Austriji zamijenio rovom.

- Zato što smo majka, brat, sestra i ja bili tu. Nismo bili s njim u Austriji i on jednostavno nije mogao nas da ostavi, rekla je Katica Nešić, kćerka poginulog borca.

Vojnici Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske susreli su se u rejonu sela Kornica i Čardak, na razmeđi Modriče i Šamca, spojivši zapadni i istočni dio Republike Srpske. Na spomeniku u Ristića Gaju uklesana su 424 imena poginulih za slobodu.

- Sdefinitivno je i poslije toliko vremena poslije tih događaja jasno da Srbi bez svoje Republike ne mogu ostati na ovom prostoru, zaključio je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

"Srpska je, probojem koridora života postigla `kontinuitet u teritoriji`. U četiri opštine - Derventa, Odžak, Brod i Modriča - omogućen je povratak srpskog stanovništva. "

U akciji proboja koridora poginulo je oko 500 boraca, a više od 2. 000 je ranjeno.