latinica  ћирилица
17/06/2016 |  09:55 | Autor: SRNA

Kijev ogorčen zbog govora Ban Ki Muna u Sankt Peterburgu

Vlada u Kijevu je ogorčena zbog govora generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o ključnoj ulozi Rusije u okončanju sukoba zbog čega više ne vjeruje u njegov moralni autoritet, izjavio je danas neimenovani izaslanik Ukrajine u UN.
Kijev - Foto: arhiv
KijevFoto: arhiv

U pripremljenom govoru generalnog sekretara UN za Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu navodi se da Rusija "ima ključnu ulogu u rješavanju drugih globalnih pitanja, od okončanja sukoba u Ukrajini i Siriji, do zaštite ljudskih prava i kontrole širenja oružja za masovno uništenje".

Nova verzija saopštenja je, međutim, bila malo drugačija, odnosno u njoj nije pomenuta Ukrajina, ali je rečeno da Moskva "ima veoma važnu ulogu, gdje se ozbiljno računa na rukovodstvo Ruske Federacije".

Ukrajinski ambasador Vladimir Јeljčenko rekao je novinarima da je pobjesnio zbog Banovog saopštenja koje je shvatio kao pohvalu Moskvi, a koju Vlada iz Kijeva i zapadne sile optužuju da podržava profederalne pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

"Potpuno sam ogorčen zbog takve izjave", izjavio je Јeljčenko, dodavši da je Ban "pohvalio ulogu Ruske Federacije u rješavanju konflikta u Ukrajini", kada Rusija, navodno, predstavlja glavnog igrača u agresiji na Ukrajinu.

Јeljčenko je najavio da će uputiti protestnu notu.