latinica  ћирилица
19/06/2016 |  08:04 ⇒ 17:43 | Autor: RTS

Si Đinping u Smederevu: Vratićemo sjaj i vitalnost Željezari (FOTO/VIDEO)

Trećeg dana posjete Srbiji predsjednik Kine Si Đinping obišao je Željezaru Smederevo, koju će krajem juna preuzeti kineska kompanija Hestil.
Si Đinping u "Železari" u Smederevu  (Foto: Press služba predsednika) -
Si Đinping u "Železari" u Smederevu (Foto: Press služba predsednika)

Domaćin dvojici predsjednika u Smederevu bio je mandatar Aleksandar Vučić koji je poručio da je ovo veliki dan za Srbiju. Si očekuje da će Željezara igrati aktivnu ulogu u poboljšanju života srpskog naroda.

Nakon obilaska Željezare Vučić je, u vili "Zlatni breg" u Smederevu, priredio prijem u čast kineskog predsjednika Si Đinpiga i delegacije Kine. Prijemu su prisustvovali i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Svečani prijem u vili "Zlatni breg" (Foto: Screenshot)

Vučić je u pratnji Nikolića, Đinpinga i Dodika obišao vilu i dvorište, gdje im je prikazano pripremanje tradicionalnih srpskih jela, a hor otpjevao pjesmu "Tamo daleko".

Svečani prijem u vili "Zlatni breg" (Foto: Screenshot)

Tokom boravka u Vili, nekadašnjem letnjikovcu dinastije Obrenović, Vučić je svoje visoke goste, prije svega Si Đipinga, upoznao o istoriji srpske dinastije i srpskoj istoriji uopšte. Ručku u smederevskoj vili prisustvovali su i članovi Vlade Srbije i kineske delegacije.

Svečani prijem u vili "Zlatni breg" (Foto: Screenshot)

Prijemom u vili "Zlatni breg" predsjednik Kine  završava trodnevnu posjetu Srbiji.

Svečani prijem u vili "Zlatni breg" (Foto: Screenshot)

Si je prethodno obišao Željezaru u Smederevu, koju će krajem juna zvanično preuzeti kineska čeličana Hestil.

On je obišao halu Tople valjaonice i menzu u krugu fabrike, gdje je u društvu Nikolića i Vučića, razgovarao sa zaposlenima.

Predsjednik Si Đinping poželio je uspješnu saradnju u Željezari između kineske i srpske strane.

- Uvjeren sam da će se uz intenzivnu saradnju u čeličani pojaviti sjaj i vitalnost i da će igrati aktivnu ulogu u poboljšanju života srpskog naroda i u povećanju zaposlenosti - rekao je Si.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da je današnji dan, dan za pamćenje ne samo za radnike u Željezari i njihove porodice, već za sve građane Srbije.

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je da je mnogo energije i ljubavi uloženo u Željezaru, za koju je konačni spas došao zahvaljujući prijateljima Kinezima i predsjedniku NR Kine Si Đinpingu.

Vučić je rekao da je kinesko ulaganje novi početak i novi život, ne samo za tu Željezaru i Smederevo, već za sve građane Srbije, dodajući da će Smederevo biti jedan od najbogatijih srpskih gradova.

Svečanosti u Željezari koja je priređena u čast dolaska predsjednika Kine prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Radnici Željezare istakli su da je ovo veliki dan za Smederevo i Srbiju koji predstavlja temelj za bolju budućnost.

Prethodno, predsjednik Kine položio je vijenac na spomenik Neznanom junaku na Avali. Si, koji boravi u trodnevnoj posjeti Srbiji, položio je vijenac uz intoniranje himni dvije države, a nakon toga se upisao u spomen-knjigu.

Si DŽinping položio vijenac na spomenik Neznanom junaku na Avali (Foto: RTS)

Interesovanje medija za posjetu Sija Željezari je veliko, i već prije sedam sati su se novinarske ekipe iz Srbije, Kine, ali i svjetskih redakcija okupile u Palati Srbija odakle su organizovano prevezeni u Smederevo.

Prije dva mjeseca potpisan je kupoprodajni ugovor u Željezari "Smederevo" između predstavnika Srbije i kineskog "Hestila". Kineska kompanija najavljuje novu stabilnu etapu poslovanja srpske čeličane - povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, nove investicije i proizvode.

Predsjednik Si Đinping boravi u trodnevnoj posjeti Beogradu tokom koje se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima. Potpisana su i 22 bilateralna sporazuma.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je kineskom predsjedniku Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Dvojica predsjednika su postavili i kamen temeljac za igradnju kineskog kulturnog centra.