latinica  ћирилица
19/06/2016 |  08:15 ⇒ 10:00 | Autor: TANЈUG

Belgija: Trojica muškaraca optužena za pokušaj terorističkog ubistva

Belgijske vlasti su podigle optužnice protiv trojice muškaraca zbog "pokušaja terorističkog ubistva" nakon racije u 40 domova širom zemlje.
Belgijska policija - Foto: AFP
Belgijska policijaFoto: AFP

Trojica, imenovana kao Samir C. Mustafa B. i DŽavad B. su među 12 juče uhapšenih osoba, prenosi AFP.

Njih trojica su optuženi i za učešće u aktivnostima terorističke grupe, dok je devet drugih pušteno nakon saslušanja, saopštili su tužioci.

U Belgiji je, nakon policijskih racija u 40 domova širom zemlje, uhapšeno 12 osoba zbog sumnje da su planirale nove napade, saopštila je kancelarija federalnog tužioca.

Kancelarija ističe da je u okviru velike antiterorističke istrage koja je, kako navode, zahtijevala "hitnu intervenciju" ispitivanju podvrgnuto 40 osoba, od kojih je 12 uhapšeno.

Kancelarija federalnog tužioca ističe da je izvršena pretraga kuća i garaža u 16 opština, većinom u Briselu i njegovoj okolini.

Racije su protekle bez incidenata, naglašava se u saopštenju i dodaje da do sada nije pronađeno oružje ili municija.

Belgijska televizija VTM javila je da su osobe, koje su uhapšene tokom noći, osumnjičene da su planirale napade u Briselu tokom vikenda za vrijeme fudbalske utakmice belgijske reprezentacije na "Euru 2016".

Belgijska policija dobila je 15. juna upozorenje da je grupa pripadnika Islamske države nedavno napustila Siriju i uputila se ka Evropi planirajući da izvrši napade u Belgiji i Francuskoj, saopštili su bezbjednosni zvaničnici.

Policija je u petak, 17. juna, uhapsila i zadržala u pritvoru belgijskog državljanina Јusefa I. zbog sumnje da je učestvovao u terorističkim aktivnostima povezanim sa napadima u Briselu.