latinica  ћирилица
19/06/2016 |  11:02 | Autor: SRNA

Sabor na Kritu ne može se otkazati

Svepravoslavni sabor na grčkom ostrvu Kritu ne može se otkazati i njegov status ne može se mijenjati bez odobrenja svih 14 crkava, rekao je arhiepiskop telmesoski Јov agenciji "Sputnjik".
Sabor na Kritu - Foto: Novosti.rs
Sabor na KrituFoto: Novosti.rs

- Sazivanje sabora uslijedilo je nakon jednoglasne odluke u Sinaksisu u januaru i za njegovo otkazivanje ili izmjenu statusa potreban je konsenzus. Neke crkve iznijele su određene prijedloge u posljednjem trenutku, ali nije bilo jedinstvenog stava o promjeni ili otkazivanju saborca. Prema tome, Sabor će biti održan, a rezultate ćemo vidjeti - rekao je arhiepiskop.

Arhiepiskop, koji zastupa Ekumensku carigradsku patrijaršiju, nije potvrdio izvještaje medija da će pravoslavni poglavari održati samo prvo zasjedanje prije prekida na nekoliko mjeseci ili do naredne godine.

- Vidio sam te izvještaje, ali nemam zvaničnu informaciju. Važno je da se razumije da sabor nije samo događaj, to je proces koji je počeo prije 50 godina, kada smo počeli da pripremamo i razvijamo teme i tekstove - rekao je on.

Ruska pravoslavna crkva odbacila je u zadnjem trenutku poziva da učestvuje na Saboru, prvi susret pravoslavnih poglavara od 787. godine.

Rusija je saopštila da ne može da učestvuje, jer neće sve crkve biti zastupljene.

Učešće su otkazale Antiohijska, Bugarska i Gruzijska pravoslavna crkva.

Skup počinje danas nakon 55 godina priprema.

Prvobitno je pozvano 14 crkava sa više od 300 miliona vjernika.