latinica  ћирилица
19/06/2016 |  12:22 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Derventa: Osnovano Udruženje roditelja sa četvoro i više djece (VIDEO)

Porodice sa četvoro i više djece sa područja opštine Derventa, odlučile su da se same izbore za svoj status i na taj način mladim bračnim parovima olakšaju odluku za formiranje višečlanih porodica.
Derventa (Foto: nap.ba) -
Derventa (Foto: nap.ba)

Osnivanje udruženja, kažu, prvi je korak u borbi za ostvarivanje dječijih i prava majki. 

Porodica Vračević jedna je od 60 porodica sa četvoro i više djece koja živi na području opštine Derventa. Danko i Јelena imaju četvoro djece, od kojih su najmlađi, blizanci, rođeni prije nešto više od dva mjeseca. Kako bi svojoj, ali i ostaloj djeci iz višečlanih porodica omogućili bolje uslove za odrastanje, odlučili su da osnuju Udruženje roditelja sa četvoro i više djece u Derventi.

- Mi očekujemo pomoć opštine. Okupili smo 60 žena sa područja opštine. U tom udruženju neke majke imaju četvoro, neke i 11 djece. Očekujemo da ćemo poboljšati njihov način života i njihovoj djeci omogućiti bolje školovanje. Postoji mnogo siromašnih na ovom području koji imaju djecu i nisu u mogućnosti da svoju djecu školuju, ni da im omoguće osnovne potrebe, pa se nadam da ćemo to sve postići sa tim udruženjem - kaže Јelena Vračević, majka četvoro djece i inicijator osnivanja Udruženja.

Slavica Savković i suprug Dejan imaju osmoro djece, od kojih četvoro već ide u školu. Sljedeće godine u školskim klupama biće ih još dvoje. S obzirom na to da je riječ o desetočlanoj porodici, nadaju se da će formiranje udruženja omogućiti lakšu borbu za dječiji doplatak.

- Bez obzira na primanja roditelja, da svako dijete ima svoj doplatak i majke. Јa sam radila dok sam imala troje djece, četvrto kad sam rodila nisam mogla više da radim. Tako i svaka majka, jednostavno ne može.... Mi hvala bogu ne zavisimo ni od koga, bavimo se ugostiteljstvom, imamo svoju radnju, a s obzirom da nas je desetoro ne bi bilo loše neku naknadu da nam omoguće - kaže Slavica.

Prijedloge za bolji položaj višečlanih porodica od 2006. godine ima i predsjednik republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece Јovan Radovanović. On predlaže da se toj kategoriji da prednost pri zapošljavanju, te osnivanje zadruga unutar udruženja.

- Vidjeli da imamo dosta porodica koje bi se mogle baviti poljoprivredom, stočarstvom, voćarstvom i tako dalje. Samo tih reba podržati, da Vlada i država malo "pogura" te porodice i od socijale dobijemo poreske obveznike - kaže Radovanović.

Podršku natalitetu i borbi protiv bijele kuge rukovodstvo opštine Derventa obezbjeđuje jednokratnom pomoću za treće i svako naredno dijete, te blizance, trojke... Takvu praksu, kaže načelnik opštine Milorad Simić, nastaviće i u buduće.

Udruženje porodica sa četvoro i više djece od ove godine ima status udruženja od posebnog interesa, a Derventsko je četrdeseto koje se pridružilo republičkom udruženju.