latinica  ћирилица
19/06/2016 |  15:04 ⇒ 21:59 | Autor: SRNA

Derventa: Parastos za poginule srpske zarobljenike

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred spomenika na raskrsnici puteva Gornja Lupljanica-Velika Sočanica-Dažnica /Tomasovo brdo/ danas su obilježene 24 godine od pogibije osam srpskih zarobljenika iz Dervente koji su izgubili život 1992. godine dok su kopali rovove za potrebe hrvatskih snaga.
Derventa-parastos - Foto: SRNA
Derventa-parastosFoto: SRNA

Parastos je služen i za dvojicu ubijenih zarobljenika u bivšem Domu ЈNA u Derventi Blagoja Đuraša i Čedu Ćudića, te položeni vijenci i prislužene svijeće kod spomen-ploče.

Predsjednik Udruženja zarobljenika opštine Derventa Drago Knežević rekao je da je od 15 logoraša koji su tog kobnog dana odvedeni da kopaju rovove na Tomasovom brdu osam poginulo, a sedam teško ranjeno.

- Oni su dovedeni na prvu borbenu liniju da kopaju rovove iz logora koji su bili ranije formirani na području derventske opštine, gdje su stravično mučeni i nad njima su se iživljavali na razne načine - naveo je Knežević.

Na kopanju rovova poginuli su zarobljenici Nenad Panzalović, Željko i Rade Bokur, Vujadin Ljubojević, Savo Pavlović, Dragan Grbić, Miro Јovičić i Milorad Gunjević.

Vijence su položile porodice poginulih zarobljenika, načelnik opštine Derventa Milorad Simić, potpredsjednik Skupštine opštine Slavko Tomaš, delegacija opštinske Boračke organizacije, Udruženja ratnih zarobljenika, Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, te predstavnici političkih partija.

Organizator obilježavanja je Udruženje zarobljenika opštine Derventa.