latinica  ћирилица
20/06/2016 |  07:51 ⇒ 09:00 | Autor: B92

Danas presuda Miroslavu Miškoviću

Prvostepena presuda Miroslavu Miškoviću koji se tereti za finansijske malverzacije u putarskim preduzećima biće izrečena danas u Specijalnom sudu.
Miroslav Mišković - Foto: TANЈUG
Miroslav MiškovićFoto: TANЈUG

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je ranije da se Mišković osudi na 12 godina zatvora i novčanu kaznu za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i poreske utaje u pomaganju.

Odbrana Miškovića zatražila je oslobađajuću presudu, jer kako su naveli, ne postoje dokazi da je Mišković vršio finansijske malverzacije sa putarskim preduzećima.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković izrazio je očekivanje da će sud donijeti oslobađajuću presudu, jer od toga zavisi da li će pravosuđe u Srbiji krenuti ka Evropi.

"Ovaj proces će sigurno zauzeti značajno mjesto u sudskom pravosuđu, jer se optužnica zasniva samo na prividima, pretpostavkama. Nijedan svjedok, a svjedoci su uglavnom bili tužilaštva, nije rekao ništa što bi potvrdilo optužnicu", kazao je Mišković.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih razloga izdvojeno krajem prošle godine, pa presuda nije izrečena 25. marta kada je njegov sin Marko Mišković osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara za utaju poreza.

Marko Mišković i Milo Đurašković oslobođeni su optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima i kruševačkom Fabrikom maziva.

Miroslav Mišković je proveo osam mjeseci u pritvoru, a pušten je uz jemstvo od 12 miliona evra.