latinica  ћирилица
20/06/2016 |  07:57 | Autor: Blic

Trejler za NASA misiju na Јupiter kao da je sniman u Holivudu (VIDEO)

Misija letjelice koja putuje ka Јupiteru trebalo bi da otkrije mnoge tajne gigantske planete, a sada je predstavljena u trejleru kome bi pozavidjeli mnogi holivudski blokbasteri.
Јupiter (Foto: NASA/JPL-Caltech) -
Јupiter (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Јuno sonda, koja je lansirana 2011. trebalo bi da stigne na oko 4.500 kilometara od površine Јupitera.

- Sada je Јuno bliže Јupiteru nego ijedna sonda ikada ranije u istoriji i trebalo bi da otkrije misterije koje krije ova planeta - kaže Dajen Braun, izvršna direktorka Јuno programa.

Јuno će dubinski da analizira najveću planetu Sunčevog sistema, kako bi otkrila šta se dešava u debeloj atmosferi i čak će i da ispita njenu strukturu, aurore i magnetosferu.

Zbog radioaktivne sredine koja okružuje ogromnu planetu, elektronika u većini letjelica bi bila spržena, ali Јuno ima titanijumski sef u kom se nalazi njen kompjuter, a naučnici se nadaju da će funkcionisati tokom 20 mjeseci misije.

- Tokom misije, Јuno će biti izložena ekvivalentu od oko 100 miliona stomatoloških rendgenskih snimanja zuba. Ipak, mi smo spremni. Osmislili smo orbitu oko Јupitera koja smanjuje izloženost sonde radijaciji - kaže Rik Nibaken, menadžer Јuno projekta.