latinica  ћирилица
20/06/2016 |  12:55 ⇒ 12:57 | Autor: BETA

Njemačka čeka Milera da se vrati u golgetersku formu

Najbolji strijelac reprezentacije Njemačke na posljednja dva svjetska šampionata Tomas Miler još nije dao gol na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, a fudbalska javnost očekuje da će se to uskoro desiti.
Tomas Miler - Foto: Getty Images
Tomas MilerFoto: Getty Images

Miler je sa pet golova pomogao Njemačkoj da osvoji Svjetsko prvenstvo prije dve godine u Brazilu, a isto toliko pogodaka postigao je i četiri godine ranije u Јužnoj Africi.

Ipak, napadač Bajerna nije dao gol na sedam uzastopnih utakmica na evropskim prvenstvima.

"Nadam se da ću postići pogodak, ali već sam rekao prije turnira da mi to nije glavni cilj", rekao je Miler pred posljednje kolo grupne faze takmičenja.

Njemačka će sutra na stadionu Park prinčeva u Parizu igrati protiv Severne Irske u trećem kolu Grupe C na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

"Nadam se da ćemo igrati dobro i pobijediti", naveo je Miler.

On je u Francusku došao sa svojom najboljom sezonom u klupskom fudbalu. Ovaj 26-godišnjak je za Bajern postigao 32 gola, uz 12 asistencija u svim takmičenjima.
U kvalifikacijama za kontinentalni šampionat, Miler je postigao devet od ukupno 24 gola Njemačke. Za reprezentaciju je bio strijelac 32 puta na 73 nastupa.
Ali, na prve dvije utakmice u Francuskoj nije imao pravu gol šansu. Njemačka je pobijedila Ukrajinu sa 2:0 i potom igrala bez pogodaka sa Poljskom.

Miler je smiren tokom boravka na šampionatu. On je u bazi njemačke reprezentacije u Evijanu na slobodan dan igrao golf sa nekadašnjim saigračem iz Bajerna Bastijanom Švajnštajgerom i djelovao je raspoloženo.

"Sve izgleda dobro na tabli kada se nacrta, ali to ne znači da će funkcionisati u praksi. Fudbal je veoma složena igra, on je mnogo više od donošenja odluka. Dobro treniramo, dobro planiramo, ali ne zna se unapred kakva će biti utakmica", rekao je Miler.

Što se tiče njegovih igara, Miler je kazao da je uvjeren da će one biti "srećnije" u narednom periodu.

"Moram da ostanem gladan i da radim do granica bola, da pokušam da budem još brži od protivnika. Bez obzira na to da li sam u javnosti hvaljen ili ne, na to ne bi trebalo da obraćam pažnju", kazao je Miler.

Tim menadžer reprezentacije Njemačke Oliver Birhof, koji je postigao zlatni gol u finalu Evropskog prvenstva 1996. godine, rekao je da je u modernom fudbalu teže "zasijati" svaki put.

Kao dobar primer da Milera treba čekati, Birhof je naveo njegov pogodak koji je Bajernu donio produžetke i plasman u četvrtfinale Lige šampiona protiv Јuventusa u martu.

"Nismo ga tada vidjeli 88 minuta i onda je pogodio", dodao je Birof.

Selektor Njemačke Јoahim Lev rekao je da je samo pitanje trenutka kada će Miler postići pogodak.

"Јednostavno, on je neko ko rješava utakmice. Ima nos za gol", rekao je Lev.

Miler će priliku da postigne prvi pogodak na Evropskom prvenstvu u Francuskoj imati sutra u 21.00, kada će se igrati utakmica između Njemačke i Sjeverne Irske.