latinica  ћирилица
20/06/2016 |  15:54 | Autor: sputniknews.com

"Gardijan" pokazao Zapadu kako da riješi "rusko pitanje"

Novinarka engleskog lista “Gardijan“ napisala je članak u kojem je Zapadu predstavila način kako da riješi pitanje ruskih sankcija.

Prema riječima Meri Deževski u članku za “Gardijan“, izolacija Rusije kao mjera za kažnjavanje nema perspektivu, sasvim suprotno: Zapad je sebe pritisnuo uza zid svojim oštrim mjerama. Novinarka predlaže drugi način rješavanja tog problema- saradnju sa Moskvom.

“Ništa neće udariti po Rusiji kao suspenzija njene reprezentacije sa Olimpijskih igara u Riju. Ništa, ni sankcije EU i SAD, ni poraz na Evroviziji, čak ni prekid članstva u G8“, piše Meri Deževski.

Prema riječima novinarke, na sva ta pitanja u Rusiji gledaju drugačije. Zabrana ruskim sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama u Riju smatraće se vraćanjem u prošlost, kao što je bio bojkot Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine od strane Zapada zbog ulaska sovjetske vojske u Avganistan.


Deževska piše da Rusi mogu da postave pitanje zašto su ruski sportisti upravo u atletici, najjačem sportu, suspendovani sa Olimpijskih igara i zašto predstavnici drugih zemalja sa veoma sumnjivim doping testovima učestvuju na takmičenju.

Autorka kolumne govori o podjeli unutar NATO-a, navodeći kao primjer nedavnu izjavu ministra inostranih poslova Njemačke Franka Valtera Štajnmajera u kojoj je vojne vežbe NATO-a pored ruskih granica nazvao “raspirivanjem rata“ i “zveckanjem oružja“. Prema mišljenju Deževske, na te riječi mogla je da ga podstakne Angela Merkel.