latinica  ћирилица
20/06/2016 |  19:14 | Autor: Tportal

Koliko treba da vježbate da biste bili zdraviji?

Francuski naučnici imaju dobru vijest za sve one koji nisu ludi za vježbanjem. Samo 15 minuta fizičke aktivnosti dnevno može biti dovoljno odraslim starijim osobama da smanje rizik od smrti i poboljšaju opšte zdravstveno stanje.
Vježbanje - Foto: RTRS
VježbanjeFoto: RTRS

Kako idu godine, redovna vježba postaje sve važnija, budući da pomaže u prevenciji različitih komplikacija koje proizlaze iz savremenog načina života. Vježbanje usporava starenje nervnih ćelija i spriječava gubitak pamćenja, a smanjuje rizik i od bolesti srca i krvnih sudova.

“Godine nisu izgovor za neaktivnost. Nebrojeno puta je dokazano da redovna tjelesna aktivnost ima najbolji ukupni učinak na zdravlje. Ipak, manje od polovine starijih osoba ne pridržava se preporučenih smjernica od 150 minuta vježbanja umerenim intenzitetom nedjeljno ili 75 minuta intenzivnijeg vježbanja“, kaže autor istraživanja dr Dejvid Hupin, ljekar Univerzitetske klinike u Sent Etjenu.

U istraživanju u kojem je učestvovalo više od 123.000 ljudi u periodu od 12 godina, a koje su na Evro-preventu 2016. prezentovali francuski naučnici, pokazalo se da čak i 15 minuta vježbanja dnevno može smanjiti rizik od smrti.

“Petnaest minuta umjerene fizičke aktivnosti dnevno čak i kod starijih osoba nije nemogući cilj. Manja povećanja u tjelesnoj aktivnosti mogu omogućiti starijim osobama da usvoje zdravije navike i da se malo pomalo približe preporučenim smjernicama od 150 minuta nedjeljno. Što više, to bolje, ali je čak i malo dovoljno dobro“, kaže dr Hupin.