latinica  ћирилица
26/06/2016 |  11:38 | Autor: Blic

Iz budžeta BiH za seminare službenika izdvojeno preko 300.000 KM

Stotine hiljada maraka državne institucije godišnje potroše na dodatno obrazovanje i usavršavanje svojih službenika. Tako je u prošloj godini, prema podacima Savjeta ministara BiH, za ove namjene izdvojeno čak 376.829 KM.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Ovaj iznos naveden je u odgovoru Savjeta ministara BiH na pitanje Mirsada Đonlagića, predsjedavajućeg Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Đonlagić za “Avaz“ pojašnjava da je s ovim pitanjem prvenstveno želio doći do podatka koliko je do sada sredstava iz budžeta BiH izdvojeno za plaćanje naknade troškova obrazovanja i usavršavanja državnim službenicima i zaposlenicima institucija, a ne samo u protekloj godini. Stoga i nije zadovoljan odgovorom koji je dobio, a koji se odnosi samo na prošlu godinu.

On će na detaljima insistirati i na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma, zakazanoj za 27. juni.

- Kao što vidimo iz ukupnog iznosa koji se troši za ove namjene, riječ je o ogromnim sredstvima. Zato moramo otvoriti raspravu o tome ide li to usavršavanje u korist pojedinaca ili države te kakvu korist cjelokupno društvo ima od toga - kaže Đonlagić.

Iako iz Savjeta ministara kažu da je iznos izdataka za usluge stručnog obrazovanja i usavršavanja u 2015. godini potrošen, uglavnom, za učešće službenika na seminarima i obukama iz oblasti računovodstva, interne revizije i finansijskog upravljanja i kontrole, obuke ili seminare iz oblasti reforme pravosuđa, pravnih savjetovanja, edukacije sudija i tužilaca, Đonlagić kaže da je neophodno preispitati svaki pojedinačni slučaj.

- Mora se povesti računa o tome jesu li svi ti seminari zaista bili neophodni i je li država zaposlila adekvatne radnike na određene pozicije, za koje je onda morala izdvajati dodatna sredstva ili se pri izboru određenih kadrova mora povesti više računa o njihovoj stručnosti da bi mogli odgovoriti zadacima i poslovima na kojima su angažovani, a zašto opet primaju redovnu i ne tako malu platu - smatra Đonlagić.

Mirsad Đonlagić (Foto: sportavaz.ba)

I dok iz Savjeta ministara tvrde da je pravni osnov za isplatu sredstava za ove namjene utemeljen u Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH, Đonlagić kaže da to ne znači automatski da je to i pravo na rastrošnost.

- Baš zbog zakonitosti takvih odluka mi moramo znati troši li se taj novac transparentno i, ponavljam, moramo vidjeti jesu li ti seminari ili drugi vidovi usavršavanja doveli do učinkovitijeg i efikasnijeg rada tih institucija.

Ako to nije tako i ako imamo situaciju da se godišnje samo na nivou državnih institucija troše stotine hiljada maraka za ove namjene, onda tu praksu treba mijenjati, jer zakoni i postoje da bi se mijenjali – kategoričan je Đonlagić.

Dodaje da će istrajati na tome da transparentno budu objavljena pojedinačna imena onih kojima je iz budžeta plaćeno stručno usavršavanje, jer su iz Savjeta ministara kazali da se za takve odgovore mora obratiti pojedinačno svaka od 75 institucija sa spiska.

Inače, iz dostavljenih podataka Savjeta ministara vidi se da je za ove namjene najviše potrošila Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH, i to 73.996 KM, zatim Visoko sudsko i tužilačko vijeće 41.714 KM, Tužilaštvo BiH 27.878 KM te Regulatorna agencija za komunikacije 29.121 KM.

Među državnim institucijama i agencijama ima i onih koji su za obuke i usavršavanja svojih kadrova izdvojili i znatno manje iznose, poput Centra za uklanjanje mina, koji je izdvojio tek 497 KM. Đonlagić kaže da se i u ovakvim slučajevima treba otvoriti rasprava.