latinica  ћирилица
26/06/2016 |  14:15 ⇒ 14:16 | Autor: BETA

Papa se u Јermeniji založio za jedinstvo sa istočnim crkvama

Poglavar Rimokatočličke crkva Franjo zatražio je danas tokom svete liturgije u Јermeniji od Apostolske crkve u toj zemlji da "ubrza korake prema punom zajedništvu" između Rima i istočnih crkava.

U svečanoj povorci, papa je u pratnji jermenskih sveštenika koji su pjevali psalme, stigao do oltara ispod kamenog trema Porte Svetog Grigorija Prosvetitelja.

Taj oltar na otvorenom oko 20 kilometara od Јerevena izgrađen je 2001. godine povodom obilježavanja 1.700 godina hrišćanstva u Јermeniji.

Papa Franjo danas je, tokom drugog dana posjete Јermeniji, obišao Spomen kompleks genocida nad Јermenima i poručio da svijet ne bi trebalo nikada da zaboravi ili umanji značaj masovnog ubistva Јermena u vrijeme Otomanskog carstva.

Papa je ponizno zatražio od Јermena da blagosolove njega, Katoličku crkvu i "korake ka punom zajedništvu". "Slijedimo Božiji poziv ka punom zajedništvu i ubrzajmo korake ka tome", rekao je papa.

Јermenska apostolska crkva, koja danas pripada više istočnom pravoslavlju, izdvojila se u četvrtom vijeku od tadašnje zajedničke hrišćanske crkve, jer je odbila dvostruku ulogu Hrista, ljudsku i božansku.

Papa je tokom posjete Јermeniji posetio i memorijalni centar posvećen žrtvama za vrijeme Otomanskog carstva.