latinica  ћирилица
28/06/2016 |  07:28 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Obilježen Vidovdan, krsna slava Vojske Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva obilježava Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine.
Petrovo. Parastos - Foto: SRNA
Petrovo. ParastosFoto: SRNA

Služenjem svete liturgije u Manastiru Svetog Nikole na Ozrenu i parastosom srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas, počelo je obilježavanje Vidovdana - slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH. Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos služio je Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Atanasije.

Parastos u manastiru Sveti Nikola na Ozrenu

Proslavljanju Vidovdana na Ozrenu prisustvuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministri u Vladi Srpske. 

Ozren - Proslava Vidovdana - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (Foto: RTRS)

Predsjednik Srpske je rekao da je važno da se srpski narod okupi oko vidovdanske tradicije i vrijednosti koje baštini Vojska Republike Srpske.

Petrovo: Obilježavanje Vidovdana (foto: Srna)

Na proslavi krsne slave komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Nedeljko Kopuz rekao je da je misija ovog puka da njeguje vojno nasljeđe Vojske Republike Srpske, te kulturno-istorijsko nasljeđe srpskog naroda u okviru Oružanih snaga BiH.

Nedeljko Kopuz (Foto: Srna)

Kopuz je rekao da se slava obilježava dostojanstveno, uz pominjanje svih srpskih junaka od Kosovskog boja do danas I podsjetio da je Vidovdan nakon 12. maja 1992. godine uzet za krsnu slavu Vojske Republike Srpske, a knez Lazar za njenog zaštitnika.

Kopuz je istakao da je Ozren podnio veliko stradanje u odbrambeno-otadžbinskom ratu i da je današnja manifestacija podsjećanje na te junake kojima se duguje zahvalnost za ukupan doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Petrovo: Obilježavanje Vidovdana (foto: Srna)

Čestitke Trećem pješadijskom puku uputili su premijerka Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Povodom Vidovdana, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posthumno je odlikovao 250 boraca Medaljom zasluga za narod.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske je istakao da smo po uzoru na svoje slavne pretke iz prošlosti apsolutno bili spremni i žrtvovali se za slobodu srpskog naroda, za stvaranje prve srpske države na ovim prostorima.

"Zbog svega toga  i zbog ogromnog doprinosa koji su pripadnici vojske i policije dali za stvaranje Srpske, svakako da zaslužujemo poseban status", rekao je Savčić.

Liturgiju i parastos za sve stradale srpske vojnike od Kosovskog boja do danas služio je vladika bihaćko-petrovački Atanasije. U istoriji Republike Srpske Vidovdan je upamćen kao dan proboja Koridora, ali i zakletve prve generacije vojnika VRS 1992. godine. Јoš od Kosovskog boja duboko je ukorijenjen u srpsku vojničku tradiciju.

Proslavi su prisustvovali i „Noćni vukovi“ iz Srbije i Rusije koje podržava predsjednik Vladimir Putin. 

U vojnoj crkvi kasarne "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini lomljen je slavski kolač i osveštana zastava Vojske Republike Srpske.

Na liturgijama u svim pravoslavnim hramovima danas se pominje stradanje koje je ostavilo vječnu poruku u istoriji, etici i tradiciji srpskog naroda.

Vidovdan ili praznik sjećanja na kosovsku pogibiju obilježen je crvenim slovom u kalendaru SPC, a za naziv praznika vezuje se Sveti Vid koji je, prema "Prologu" vladike Nikolaja Velimirovića, porijeklom sa Sicilije.

Ovaj svetitelj hrišćanstvo je zadužio podvizma u vrijeme cara Dioklecijana, velikog progonitelja hrišćana.

Isti datum u kalendaru SPC pominje se i kao praznik starozavjetnog proroka Amosa - slave srpskog kneza Lazara, koji je poginuo na taj dan, a u navečerje praznika se svojim velmožama pričestio u Crkvi Samodreži na Kosovu.

Prema "Prologu", SPC istog dana slavi i svog patrijarha Јefrema, koga je Sabor izabrao 1375. godine i koji je "1382. vjenčao kneza Lazara za cara".