latinica  ћирилица
28/06/2016 |  11:09 | Autor: B92

Šta žene trebaju jesti?

Mnogi ljudi se plaše starosti i zdravstvenih problema koje ona nosi, ali mnogo toga možemo učiniti za svoje zdravlje, ako pažljivo biramo šta će nam se naći na trpezi.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Kada je riječ o ženama, najbolje namirnice za njihovo zdravlje su pomorandže, jabuke, kruške, zelena salata i orasi, koji čine da ostanu gipke i pokretne i u poznim godinama života, kažu istraživači.

Generalno, ishrana zasnovana na voću i povrću i izbjegavanje slatkih napitaka, soli i nezasićenih masnoća, smanjuje rizik od krhkosti kostiju kod starijih žena.

Međutim, zdrava ishrana u cjelini mnogo je važnija od konzumacije pojedinačno zdravih namirnica.

Studija, koju je finansirala Kalifornijska komisija za orahe, pokazala je da su ovi koštunjavi plodovi prepuni zdravih nutrijenata.

Takođe, ranija istraživanja pokazala su da orasi smanjuju rizik od srčanog udara i dijabetesa, olakšavaju stres, sprečavaju Alchajmerovu bolest, rak dojke i prostate i snižavaju holesterol.

Pošto su bogati antioksidansima, samo šest oraha nedjeljno može da smanji rizik od krtosti kostiju, pokazala je nova studija objavljena u časopisu "Journal of Nutrition".

Istraživači naglašavaju da su studijom obuhvaćene samo žene, pa se rezultati možda ne mogu primijeniti na muški pol.

Ipak, kako kaže vođa studije dr Fransis Grodstin, ovo je samo jedan u nizu dokaza da je ishrana veoma važna za zdravlje ljudi.