latinica  ћирилица
28/06/2016 |  13:50 | Autor: sputniknews.com

U Rusiji se gradi hram posvećen knezu Lazaru

U gradu Kingisepe, u Lenjingradskoj oblasti, ovog vikenda postavljen je kamen-temeljac za prvi hram posvećen jednom srpskom svecu - Svetom Knezu Lazaru Kosovskom i ruskom Svetom Caru-mučeniku Nikolaju Drugom.
Freska kneza Lazara - Foto: ilustracija
Freska kneza LazaraFoto: ilustracija

Prema zamisli autora projekta, hram će sjediniti srpsko-vizantijsku arhitekturu, svojstvenu dvjema pravoslavnim zemljama i biće ukras grada Kingisepa i Gatčinske eparhije. Ovdje će se okupljati ruski i srpski narod, jer je, kako se navodi, budući hram svjedok jedinstva dvaju pravoslavnih naroda, ruskog i srpskog.

Izgradnja počinje uz blagoslov episkopa gatčinskog i lužskog Mitrofana i uz podršku administracije Kingisepskog rejona Lenjingradske oblasti.

Uoči Vidovdana, episkop je osvetio časni krst i kamen za temelje budućeg hrama posvećenog Svetom Knezu Lazaru Kosovskom i Svetom Nikolaju Romanovu, a tim povodom priređen je i bogat kulturno-umjetnički program, u kojem je učestvovao i KUD iz Beograda.

Čestitajući praznik Svih svetih narodu Kingisepa i poklonicima Srbima, episkop Mitrofan je rekao da je budući hram posvećen dvojici velikih stradalnika za vjeru Hristovu i svoj narod.

To je prvi hram u Rusiji koji će biti podignut u čast srpskog sveca. Inače, ikona Svetog Kneza Lazara krasi i Arhangelski sabor moskovskog Kremlja. Tu se nalaze i ikone Svetog Simeona Mirotočivog i Svetog Save.