latinica  ћирилица
28/06/2016 |  15:08 ⇒ 15:12 | Autor: SRNA

Nikolić: Za pomirenje potrebna i druga strana

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, povodom poruke da državni vrh Srbije nije poželjan na komemoraciji 11. jula u Potočarima", da "treba stalno pružati ruku pomirenja, sve do ruke poniženja".
Tomislav Nikolić - Foto: RTRS
Tomislav NikolićFoto: RTRS

Nikolić je ocijenio da, ako rukovodstvo BiH, posebno ljudi koje je izabrao bošnjački narod, smatra da ne treba da imaju dobre odnose sa Srbijom, onda tamo više ne treba ići.

Predsjednik Srbije rekao je novinarima u Kruševcu da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nikada nije prihvatio njegov prijedlog da zajedno odu i na srpsko i na stratište muslimana.

Nikolić je istakao da cijeni sve žrtve i da ih sve treba ožaliti, podsjetivši da su se u ratu, koji je bio težak i bezuman, mnogi i Srbi i predstavnici drugih naroda ponijeli nečasno.

Hrvatska ne može zaustaviti Beograd na putu ka EU

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je nemoguće da Hrvatska zaustavi Srbiju na putu ka EU, jer je "EU sastavljena od država u kojima postoji razum".

"Šta god mi učinili, a mnogo smo učinili, Hrvatska nekim potezom uvek pokaže kako je dočekala vreme kada će moći da utiče na sudbinu Srbije. Neprihvatljivo je da jedna država može da zaustavi drugu državu da uđe u EU i koja je ispunila sve uslove", rekao je Nikolić.

On je istakao da se "uopšte ne sekira zbog toga što hrvatska administracija ponekad želi da pokaže svojim nacionalistima kako je i dalje njihova".

"Možda ja nisam u pravu kada kažem da veliki deo hrvatskih političara i dalje pažljivo osluškuje šta ultranacionalisti u Hrvatskoj misle i govore o nekom problemu i nema hrabrosti da istupi sa svojom politikom", rekao je Nikolić novinarima u Kruševcu.

Predsjednik Srbije je, nakon polaganja vijenca na spomenik Kosovskim junacima, rekao za "Sputnjik" da pregovori sa EU nisu sprečavali Srbiju da ima prijateljske i ekonomske veze sa mnogim zemljama van Unije.

"Srbija treba, bez ikakve dileme, u potpunosti da nastavi svoju politiku prijateljstva sa svim državama i narodima i želje da postane članica EU. Naši pregovori sa EU nisu nas omeli da svoju budućnost vezujemo i za neraskidivo prijateljstvo i ekonomske veze sa Rusijom, Kinom, Azerbejdžanom, Kazahstanom, Belorusijom, Kubom...", rekao je Nikolić.

On je poručio da samo neodgovorni pojedinci mogu da se raduju krizi koja bi mogla da zahvati EU ako njeni glavni oslonci ne pronađu prave odgovore na ovaj izazov.