latinica  ћирилица
28/06/2016 |  15:31 ⇒ 15:47 | Autor: SRNA

Nejdžel Ferejdž: Evro propada, Grke ste uništili, a mi Britanci odosmo!

Јedan od predvodnika odlaska Britanaca iz EU Nejdžel Ferejdž poručio je kolegama u Evropskom parlamentu da evro propada i da je EU, od svega, uspjela samo da osiromaši Grčku.
Najdžel Feredž - Foto: bbc.co.uk
Najdžel FeredžFoto: bbc.co.uk

"Kada sam došao na ovo mjesto prije 17 godina sa namjerom da vodim kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU - vi ste mi se smijali. Ali, sad se više ne smijete, zar ne?", poručio je tokom govora Ferejdž.

On je ocijenio da su zastupnici u Parlamentu EU ljuti i uzrujani jer, kao politički projekat, "žive u zabludi i negiraju stvarnost".

"Ne želite priznati da vaša valuta propada", naveo je Ferejdž, što je izazvalo glasno negodovanje zastupnika, ali je Ferejdž odmah uzvratio:

"Pogledajte Mediteran. Uspjeli ste samo u osiromašivanju Grčke... Ali najgore od svega je što ste lagali građanima. Nametnuli ste im političku uniju - kada je 2005. odbijen Prijedlog ustava EU, vi ste na mala vrata uveli Lisabonski ugovor".

Farejdž je poručio da Velika Britanija želi svoju nezavisnost i poručio da Britanci neće biti posljednja članica koja će napustiti EU.

On se složio sa šefom Evropske komisije Žan-Klodom Јunkerom da Britanija treba što prije da aktivira član 50. kako bi započela postupak izlaska iz EU.

"Znam da praktično niko od vas u životu nije radio pravi posao ili radio u biznisu, trgovini ili stvorio makar jedno radno mjesto", rekao je Ferejdž kolegama u Evropskom parlamentu, što je izazvalo proteste i dobacivanja prisutnih.

Farejdž je zaključio da EU mora biti pragmatična, "jer će osvetničkom politikom, koja neće Britaniju primiti u slobodno tržište, naštetiti prvo sebi, a manje Britancima".

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker na početku rasprave izrazio je žaljenje zbog rezultata referenduma u Britaniji.

Tokom govora aplaudirao mu je i Ferejdž, uz Borisa DŽonsona glavni pobornik kampanje za izlazak, na šta mu je Јunker poručio da je to "posljednji put da ovdje aplaudira", te da mu "nije jasno što još Ferejdž radi u parlamentu ako je toliko želio izlazak".

Evropski parlament imao je vanrednu sjednicu povodom referenduma na kojem su građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili da izađu iz EU.