latinica  ћирилица
28/06/2016 |  16:11 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Struja u Brčko distriktu poskupljuje za 23 odsto (VIDEO)

Nadležni u Brčkom najavljuju poskupljenje struje za 23 odsto. Elektropivreda RS nije u mogućnosti da i dalje isporučuju električnu energiju Brčkom, zbog remonta termoelektrana u Ugljeviku i Gacku, pa u Komunalnom preduzeću kažu da su primorani da električnu energiju nabavljaju od Elektroprivrede Federacije BiH, čija je usluga za 23 odsto skuplja od Elektroprivrede RS.
Komunalno Brčko - Foto: RTRS
Komunalno BrčkoFoto: RTRS

Ovo je veliki udar na kućne budžete najugroženijih, među kojima je oko osam hiljada penzionera u Brčkom. Mnogi od njih, kažu, neće moći plaćati struju. Ipak, očekuju da će Vlada Distrikta kao i svake godine, subvencionisati potrošnju električne enrgije najugroženijim penzionerima.

Poskupljenje se mora platiti, kažu u Komunalnom. Traže da Vlada Distrikta iz budžeta finansira poskupljenje nabavne cijene električne energije. Ako u Vladi odbace ovaj prijedlog, ceh će, kažu htjeli- ne htjeli, platiti sami komunalci.

Skupština Distrikta je zatražila od Komunalnog hitno objašnjenje o ovom slučaju. Poskupljenje od nepuna tri miliona maraka, kažu, može pokriti samo Komunalno koje je za osam godina javnog poslovanja imalo na računu neraspoređenih 13 miliona maraka, o čemu u ovom preduzeću, ne žele da govore.

"Da li će ЈKP podmiriti moguće poskupljenje struje iz svojih od svojih sredstava, a u Skupštini Distrikta imaju informaciju da imaju rezervna sredstva, ili će Skupština odlučiti da tu razliku pokrije Vlada, saznaće se već sutra na sjednici Skupštine, na kojoj će jedna od glavnih tačaka rasprave biti i poskupljenje električne energije.