latinica  ћирилица
29/06/2016 |  08:50 | Autor: Agencije

Omega 3 smanjuje smrtnost od srčanog udara

Konzumiranje omega 3 masnih kiselina kojima su naročito bogate neke vrste ribe poput lososa, sardina i inćuna, smanjuje za 10 odsto rizik od smrtnog ishoda srčanog udara, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu "JAMA Internal Medicine".
Riba - Foto: ilustracija
RibaFoto: ilustracija

Studija je rezultat 19 ranijih istraživanja provedenih u 16 zemalja, zasnovanih na analizi krvi ispitanika. Njome je obuhvaćeno 45.637 osoba. Analiza je imala za cilj utvrđivanje odnosa između konzumiranja omega 3 masnih kiselina i učestalosti srčanog udara. U pomenutoj grupi ispitanika 7.973 imalo je srčani udar prvi put, a 2.781 ih je od njega umrlo.

Naučnici nisu ustanovili vezu između omega 3 masnih kiselina u krvi i manje opasnosti od srčanih udara koji ne završe fatalno, ali su utvrdili da postoje specifični mehanizmi koje su povezali s manjim brojem smrtnih ishoda od srčanog udara.

- Rezultati zasnovani na ovako velikom broju istraživanja daju nam dosad najpotpuniju sliku o preventivnom dejstvu omega 3 kiselina i kardiovaskularnih bolesti - rekla je koautor studije i naučnik Liana Del Gabo, sa Stanford Univerziteta.

- Rezultati raznih istraživanja bili su slični bez obzira na starost, pol, rasu, prisutnost ili izostanak bolesti poput dijabetesa, uzimanja lijekova za smanjenje holesterola ili jednostavno acetilsalicilne kiseline - rekla je.

- I ponovno rezultati ukazuju na važnost konzumiranja ribe bogate omega 3 masnim kiselinama u sklopu zdravog načina ishrane - rekao je dr Darius Mozaferien, doajen Fakulteta nutricionizma na bostonskom univerzitetu, koji je vodio studiju.

Osim što je bogata omega 3 kiselinama, riba snabdijeva organizam specifičnim proteinima, vitaminom D, selenijem i brojnim mineralima.

- Većina istraživanja o konzumiranju masnih kiselina i njihovom dejstvu na zdravlje zasnivala se na upitniku o tome koliko često osoba u ishrani koristi ribu. Opsežno zajedničko istraživanje pomoći će nam u brojnim sličnim studijama koje su u toku - rekao je Mozaferien.