latinica  ћирилица
29/06/2016 |  10:40 ⇒ 15:15 | Autor: TANЈUG

Svijet u šoku poslije napada u Istanbulu (VIDEO)

Među poginulima u terorističkom napadu na istanbulskom aerodromu "Ataturk" su jedan državljanin Ukrajine i jedan Iranac, saopštile su vlasti te dvije zemlje. Svjetski zvaničnici osudili su teroristički napad u kojem je ubijeno 41, a povrijeđeno 239 ljudi i izrazili saučešće porodicama, a povređenima poželjeli brz oporavak uz poruku da je vrijeme da se svijet ujedini u borbi protiv ove pošasti. Međunarodni aerodrom "Ataturk" je otvoren i vazdušni saobraćaj vraćen je u normalu, saopštili su turski zvaničnici.

Ovaj teroristički napad se dogodio sinoć, a aerodrom je nakon toga u funkciji s tim što su neki međunarodni letovi za danas otkazani, a neki u kašnjenju.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je na jačanje saradnje u borbi protiv terorizma. On je rekao da Ujedinjene nacije čvrsto stoje uz Tursku i naglasio potrebu jačanja regionalnih i međunarodnih napora protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, saopštio je portparol Genralnog sekretara.

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg takođe je najoštrije osudio ove napade.

"Snažno osuđujem užasavajuće napade na istanbulski aerodrom Ataturk. Moje su misli s porodicama žrtava, onima koji su povrijeđeni i turskim narodom", navodi se u saopštenju Stoltenberga.

Prvi čovjek Sjevernoatlanske alijanse poručuje da "nema opravdanja za terorizam".

"NATO saveznice izražavaju solidarnost s Turskom, ujedinjene u odlučnosti da se borimo protiv terorizma u svim njegovim oblicima", poručio je.

Saučešće porodicama ubijenih, a povrijeđenima brzi oporavak je poželio američki predsjednik Barak Obama.

"Ostajemo čvrsti u našoj podršci Turskoj, našoj saveznici u NATO-u i partneru zajedno sa svim našim prijateljima i saveznicima širom svijeta dok nastavljamo da se suočavamo s prijetnjom terorizma", rekao je Obama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da turskom narodu da se Berlin smatra ujedinjen sa njima u borbi protiv terorizma.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je takođe snažno osudio napade, a pridružio mu se i premijer Manuel Vals.

"Snažno osuđujem taj napad", poručio je Oland i dodao"

"Mi moramo djelovati, to radimo i u Evropi i u Francuskoj. Moramo koordinirati naše bezbjednosne službe i sprovesti potrebne akcije protiv terorizma...".

Belgijski premijer Šarl Mišel je na svom Tviter nalogu ovaj napad nazvao podlim i terorističkim.

"Uz turski narod smo", naveo je Mišel.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je uz saučešće porodicama žrtava poručio da "u ovakvim trenucima sve treba da budemo ujedinjeni".

Turski premijer Binali Јildirim je rekao noćas da postoje "inicijalni dokazi da iza napada stoji Islamska država".

Za ovaj napad do sada niko nije preuzeo odgovornost.