latinica  ћирилица
29/06/2016 |  15:03 | Autor: SRNA

Božana i Milojka Simić svjedočile o zarobljavanju supruga na Zalazju

Božana i Milojka Simić, prvi svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću za zločine nad srpskim civilima na području Srebrenice i Bratunca, rekle su da su im muževi zarobljeni 12. jula 1992. godine u Zalazju, da su potom odvedeni u Srebrenicu i da su kasnije pronađeni njihovi posmrtni ostaci.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

Izet Arifović, Suad Smajlović i Amir Salihović optuženi su da su kao pripadnici oružanih snaga Srebrenice u sastavu takozvane Armije BiH u junu i julu 1992. godine ubili civile srpske nacionalnosti na području opština Srebrenica i Bratunac.

Božana Simić je o zarobljavanju supruga Petka saznala od vojnika koji je bio na zadatku u Zalazju.

"Poznato je da ga je zarobio Naser Orić i da je odveden u Srebrenicu. Dalje ne znam šta je bilo s njim", kaže Simićeva, dodajući da su posmrtni ostaci njenog supruga pronađeni nakon 20 godina.

Milojka Simić rekla je da njen muž Branko, koji je bio u vojsci, takođe zarobljen 12. jula 1992. godine u Zalazju, te da su njegove kosti pronađene prije četiri godine na deponiji smeća u tom selu, prenosi Birn.

Ona je posvjedočila da je od jednog Bošnjaka koji je poznavao njenog supruga saznala da je on zarobljen živ, da je sa drugim zarobljenicima bio u podrumu Policijske stanice u Srebrenici tri dana, te da su potom odvedeni u Potočare.

Istu priču je, kaže, čula od još jednog čovjeka. "Rekao je da ih je Naser pokupio iz Zalazja na kamion i da ih je odveo žive u Srebrenicu", rekla je Milojka Simić.

Naseru Oriću, nekadašnjem komandantu Štaba oružanih snaga TO u Srebrenici, u odvojenom predmetu sudi se za ubistvo tri srpska zarobljenika Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. juli.