latinica  ћирилица
29/06/2016 |  16:32 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

Nova oprema za bolnice u Foči i Bijelom Polju

Projektom prekogranične saradnje "Zajedno do zdravlja" vrijednim 240.000 evra, koji je realizovan u proteklih petnaest mjeseci, Univerzitetska bolnica Foča i Opšta bolnica u Bijelom Polju dobili su novu gastroenterološku opremu i savremene uslove za liječenje gastroeneteroloških tegoba.
Nova oprema za bolnice u Foči i Bijelom Polju - Foto: SRNA
Nova oprema za bolnice u Foči i Bijelom PoljuFoto: SRNA

Projekat, koji je finansiran iz pretpristupnih fondova EU, ima za cilj doprinos smanjenju stope smrtnosti oboljelih od gastroenteroloških bolesti, rano otkrivanje karcinoma i poboljšanje kvaliteta dijagnostike i medicinske njege oboljelih.

Novi gastroskop sa kolonoskopom i video-stubom vrijedan oko 75.000 evra pružiće pouzdane rezultate, lakšu i bržu dijagnostiku, a pacijentima i ljekarima u Foči i Bijelom Polju daleko bolje uslove za liječenje i rad.

Savjetnik na projektu Opšte bolnice Bijelo Polje, gastroeneterolog Milorad Čavić kaže da pacijenti za ovaj vid zdravstvene usluge neće više morati da idu u Podgoricu.

"U našoj ustanovi situacija se promijenila za 180 stepeni, u pozitivnom smislu, što će nam mnogo olakšati posao", rekao je Čavić.

Nova oprema, osim pogodnosti i boljih uslova za pacijente i ljekare u Univerzitetskoj bolnici Foča zahtijeva i obaveznu edukaciju, a glavni cilj je rano otkrivanje i prevencija gastroenteroloških oboljenja.

"Potrebna je edukacija ljekara, ali i porodica oboljelih, u smislu kako da se postave prema svom oboljelom članu i kako da se ponašaju u narednom periodu u smislu prevencije. Ljekari će biti edukovani da što ranije prepoznaju simptome da bi se unaprijedila prevencija ovakvih vidova bolesti", rekla je internista endokrinolog Univerzitetske bolnice u Foči Olivera Čančar.

Fočanska i bjelopoljska bolnica jednako su podijelile projektna sredstva.

Rukovodioci ovih ustanova nadaju se da će u narednom periodu uspjeti da pokrenu slične projekte kako bi što kvalitetnije nastavili da koriste sredstva IPA fondova.