latinica  ћирилица
29/06/2016 |  18:21 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Brčko distrikt dobija skuplju struju od Elektroprivrede BiH (VIDEO)

Hoće li drugo polugodište u distriktu Brčko potrošači struju plaćati 23 % skuplje, jer će se, umjesto jeftinijom strujom iz Srpske, do kraja godine - snabdijevati skupljom iz Federacije.
Brčko Distrikt - Foto: RTRS
Brčko DistriktFoto: RTRS

Drastično poskupljenje , u sredini godine, za Brčake je novi udar na kućne budžete.

Prema arbitražnoj odluci, dvije elektroprivrede dužne su da ravnomjerno snabdijevaju potrošače u distriktu Brčko . Međutim, problem je što vlast Brčkog pitanje trajnog načina snabdijevanja nikada nije riješila. Republika Srpska, i mimo važećeg dogovora, produžavala je snabdijevanje jeftinijom strujom, i tako Brčkom poklanjala ogromni novac. 

Ugovor između distrikta Brčko i Elektroprivrede Republike Srpske o snabdijevanju strujom, po tarifama koje važe u RS, ističe sutra u ponoć. Brčaci su struju plaćali za 23% manje u odnosu na Federaciju. Na novi tender, Elektroprivreda Republike Srpske nije se prijavila.

"Ove godine, što zbog porasta konzumenataa u Republici Srpskoj, što zbog planiranih remonata, nemamo dovoljno energije za drugu polovinu godine, za Distriht Brčko. Mi smo ispoštovali našu obavezu, i snabdijevali potrošače kao u Republici Srpskoj", izjavio je Maksim Skoko, izvršni direktor za tehnička pitanja Elektroprivrede RS.

Od petka ujutro, novi snabdjevač je Elektroprivreda BiH, ali nije izvjesno ko će platiti ceh za veće račune.

Skupština i Vlada Distrikta od Komunalnog preduzeća traže da povuče zahtjev Državnoj regulatornoj komisiji, za povećanje cijene struje.

Dođe li do poskupljenja, od Komunalnog preduzeća, koje navodno ima neraspoređenih 13 miliona maraka, traže da pokriva razliku cijene struje od 2,7 miliona maraka, za pola godine.

"Takođe smo obavezali Komunalno preduzeće da obavijesti Vladu i Skupštinu Distrikta, najmanje 60 dana o eventualnom poskupljenju, da se ne bi desilo ovo što se desilo", rekao je Đorđa Kojić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

Anto Domić gradonačelnik Brčko distrikta BiH kaže: "Na temelju poluinformacija raspravljamo, jer Komunalno nije htjelo pokazati ponude koje ima za nabavku električne energije do kraja godine niti je dostavilo izračune do kraja godine".

Iz opozicionih redova drugačije mišljenje.

Ovo je predstava za narod, da misli da o njemu neko razmišlja, farsa od koje nema koristi", izjavio je nezavisni poslanik Adnan Drapić.

Od Elektroprivrede i Republike Srpske, na osnovu ugovora prethodnih godina, Brčko je inkasiralo višemilionske iznose. Zašto nije nađeno trajno rješenje, odgovorna je vlast Brčkog.

"Vlada Republike Srpske je donirala, za razliku u cijeni, 24 milina maraka. Niko do sada u Brčko nije uložio toliko novca, nijedna međunarodna insitucija", kaže Petar Đokić ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Ugovor sa novim snabdjevačem potpisan je prije šest dana. Polugodišnje rješenje mora biti nađeno u kratkom roku, a brčanska vlast ima dovoljno vremena da od naredne godine problem dugoročno riješi.