X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
29/06/2016 |  18:52 ⇒ 18:52 | Izvor: Novosti

Smanjite bol u koljenu

Pri svakom koraku ovaj zglob amortizuje otprilike trostruku tjelesnu težinu, pa već poslije 30. godine hrskavica postepeno počinje da se troši
Vježbanje (Foto: menshealth.com) -
Vježbanje (Foto: menshealth.com)

Koljeno je zglob koji podnosi veliko opterećenje svakog dana, i zbog toga se vremenom troši. Bolovi u zglobovima često upozoravaju na početak artroze (gonartroze), a to je trošenje hrskavice koljena. Pri svakom koraku koljeno amortizuje otprilike trostruku telesnu težinu, pa već posle 30. godine života hrskavica postepeno počinje da se troši. Elastično tkivo koje poput amortizera i kliznog ležaja štiti kosti počinje da nestaje.

Od bolova u kolenima najčešće pate sportisti, zatim gojazne osobe čija kolena moraju da podnose veliku težinu, ali i oni koji se nepravilno hrane i u telo ne unose dovoljno minerala i kalcijuma tako da im koštano tkivo zbog toga slabi. Srećom, to može da se spriječi, ili barem odloži, vježbanjem, ali i svakodnevnim kretanjem.

1. Lezite na leđa sa jednom savijenom nogom. Drugu nogu potpuno ispruženu u koljenu podignite oko 20 cm iznad podloge. Zadržite položaj oko pet sekundi. Vratite se u početni položaj i opustite se. Vježbu ponoviti sa drugom nogom.

2. Lezite na leđa sa jednom savijenom nogom. Ispod bolnog koljena stavite sunđerasti jastučić. Podižite stopalo i koljenom gurajte jastučić prema podlozi. Zadržite položaj oko pet sekundi. Vratite se u početni položaj i opustite se.

3. Sejdite uspravno na stolicu oslanjajući se na ruke. Јednu nogu podignite u vodoravan položaj i potpuno ispružite u koljenu. Zadržite položaj oko pet sekundi. Vratite se u početni položaj i opustite se. Vježbu ponoviti sa drugom nogom.

4. Lezite na stomak sa jastukom ispod karlice. Savijte jedno koljeno i odignite ga od podloge. Zadržite položaj oko pet sekundi. Vratite se u početni položaj i opustite se. Vježbu ponovite sa drugom nogom.

5. Lezite i savijte noge u kolenima. Pritisnite slabinski dio kičme uz podlogu i tu napetost zadržite tokom cijele vježbe. Bolnom nogom počnite polako da vozite bicikl, sve dok u natkolenici ne osjetite jaču napetost. Možete povećati intenzitet vježbe tako da bicikl vozite unazad. Kičma mora da ostane čvrsto uz pod. Vejžba traje oko jednog minuta.

6. Koljeno povucite prema stomaku i uhvatite ga obema rukama u pregibu koljena. Polako ispružite koljeno sve dok ne osjetite jaču napetost. Ostanite u tom položaju najmanje 10 sekundi. Možete da pojačate intenzitet vježbe tako da zdrava noga ostane ispružena na podu, a petu gurate uvis. Kao pomoć možete da koristite maramu ili kaiš. Vježbu ponovite od tri do četiri puta sa obe strane.