latinica  ћирилица
29/06/2016 |  18:53 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Radojičić: SZP marioneta SDA i HDZ-a na nivou BiH (VIDEO)

Prihvatanjem učešća u vlasti na nivou BiH, tzv.Savez za promjene napravio je veliku grešku – glavnu politiku, zapravo vode HDZ i SDA, a oni su samo poslušni partner. Ovo je izjavio kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić za večerašnje izdanje Teleringa.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

Politička scena u Srpskoj je polarizovana – postoji veliki animozitet između dva bloka, što može biti veoma štetno po Republiku Srpsku, smatra Radojičić.

Međutim, ti problemi na nivou BiH, kaže, ne smiju biti vidljivi – srpski glas u Sarajevu mora biti jedinstven, što nije slučaj. Kao dugogošnji opozicionari, predstavnici tzv.SZP, kaže, bili su željni vlasti.

"SZP je tu 'uletio' u taj prostor, gledajući poziciju da zauzme dio vlasti. Međutim, konceptualno, mislim da je neko ko kaska i ko ide za nekim ko diktira taj tempo, a to, gledajući BiH u celini, nije neko ko gleda na interese Republike Srpske, gledajući na bilo koje pitanje – od popisa do SSP-a", izjavio je Radojičić, koji je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke.

Neslaganja je bilo i unutar SNSD-a, priznaje Radojičić, ali se nastojalo da problemi ne dospiju u javnost. Pet godina unazad ukazivao je na potrebne promjene i, kako kaže, provjetravanje kadrova, ali je sa svojim stavovima ostao u manjini.

Zbog toga je prošle godine napustio klub poslanika, ali ne i stranku, kako se spekulisalo.

"Mislim da je SNSD zreo za unutrašnju organizaciju i transformaciju i mislim da mu treba i kadrovsko osveženje. Od plejade koja je 2006.godine pravila sjajan rezultat, osjeti se generacijska praznina. Nije došla druga i treća linija koja bi nasljedila kapacitet, a mislim da ga ima, samo im treba dati prostora", smatra Radojičić.

SNSD je, kaže, i dalje najveća partija i u Banjaluci će, poručuje, sigurno pobijediti.

U trci za gradonačlenika, Radojičić je spremio kvalitetan izborni program. Na listi ima 35 ljudi iz raznih oblasti koji će unaprijediti život građana.

Banjaluka, smatra, ne smije biti kolektivna spavaonica - mora imati osmišljen kulturni program, razvijenu turističku i ugostiteljsku ponudu.

"Ono što gradonačelnik mora odmah da uradi je unutrašnja organizacija i sistematizacija u gradskoj upravi, reogranizacija odjeljenja i odsjeka, manje i fleksibilnije procedure.", zaključuje Radojičić.

Govoreći o evropskom putu BiH nakon BREGZIT-a, Radojičić je rekao da "BiH ide negdje za šta nije sigurna kako će izgledati ukoliko tamo i dospije".

Formalno, kaže, ona jeste opredijeljena za ulazak u EU, ali taj proces, poručuje, sigurno neće ići brzo.