latinica  ћирилица
30/06/2016 |  07:54 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Parastos za Srbe ubijene u srebreničkom selu Brežani

U srebreničkom selu Brežani danas je služen parastos za 32 mještana, koje su na današnji dan prije 24 godine u njihovim kućama i dvorištima pobile muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela.
Srebrenica - parastos - Foto: SRNA
Srebrenica - parastosFoto: SRNA

Prislužene su svijeće za pokoj duša nastradalih srpskih civila i položeno je cvijeće uz spomen obilježje koje je nakon rata podignuto u ovom selu u znak sjećanja na stradale.

Cvijeće su položile delegacije Skupštine opštine Srebrenica, Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ove opštine.

Za ovaj zločin, kao ni za ostale zločine nad Srbima srebreničkog kraja, još niko nije odgovorao pred sudovima, iako su žrtve ubijane na najsvirepiji način.

- Prije 24 godine napadnuto je ovo srpsko selo i pobijeni su civili na svojim ognjištima. Ovdje se desio stravičan zločin nad srpskim narodom i bolno je što za to još niko nije odgovarao. Ovo je jedan u nizu zločina bez kazne počinjenih nad Srbima ovog kraja - rekao je na današnjem pomenu predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mladen Grujičić.

On je istakao da neće odustati od borbe za istinu i pravdu i da će sudovi u BiH morati da prihvate činjenicu da je na području Srebrenice stradao i srpski narod, a ne samo bošnjački, kakva se slika jednostrano nameće svijetu.

Prema njegovoj ocjeni, različiti aršini i neravnomjeran odnos Tužilaštva i Suda BiH unose nepovjerenje u institucije države, pogoršavaju međunacionalne odnose i sprečavaju iznošenje istine o ratnim zbivanjima i srpskim stradanjima, a bez toga nema pomirenja i povjerenja među narodima.

- Kakav je odnos Suda BiH prema srpskim žrtvama najbolje pokazuje najsvježiji primjer prekida suđenja Naseru Oriću i traženje da se svjedok proglasi bolesnim i neuračunljivim kako bi se spriječilo njegovo svjedočenje o zločinima koje je predvodio, naređivao i počinio Orić i njegovi sljedbenici. To je nedopustivo - ocijenio je Grujičić.

Čim se uvidi da će neki svjedok potvrditi optužbe protiv počinilaca zločina nad Srbima, kaže Grujičić, Sud traži bilo kakav razlog da prekine i odgodi suđenje tražeći nove dokaze i način da se optuženi oslobode odgovornosti sa već kliširanim obrazloženjem - "zbog nedostatka dokaza".

- Ubijali su sve što su stigli - žene, djecu i starce da bi protjerali sve što je srpsko sa ovog područja i etnički očistili srebreničku opštinu. Haški tribunal i pravosuđe BiH, koji su očito formirani da samo sude Srbima, moraće da počnu da procesuiraju i počinioce zločina u Brežanima i drugim srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca - rekao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, zna se ko su žrtve i kada su i kako ubijene, zna se i ko ih je ubio. "Na Tužilštvu BiH je da to dokumentuje i podigne optužnicu, pa i nađe dokaze, ako ih eventualno nema dovoljno, a ne da procjenjuje da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnica što je sramota pravosuđa i licemjerstvo neviđeno u civilizovanom svijetu", istakao je on.

Zamjenik načelnika srebreničke opštine Biljana Rakić izjavila je da Srbi nikada neće zaboraviti poginule i da će ih se uvijek sjećati i obilježavati godišnjice i mjesta stradanja.

- Nastavićemo borbu za pravdu i da počinioci zločina napokon budu procesuirani i da odgovaraju. Mora da se ubrza proces dolaska do pravde i odgovornosti onih koji su svirepo ubijali civile u ovom selu zato što su bili Srbi - rekla je Rakićeva.

Obradin Balčaković je na taj dan, prije 24 godine teško ranjenog brata Živorada pet sati vukao kroz šumu da bi ga spasao od smrti.

- Bilo je strašno. Pucalo je sa svih strana. Od pucnjave, urlika, vikanja, galame i lupanja raznim predmetima stvorila se nesnošljiva buka. Upadali su u kuće i klali, ubijali ili palili žive ljude u kućama - prisjeća se Balčaković.

On kaže da su neke mještane uhvatili i odveli žive i da se još vode kao nestali, kao što je njegov djed Stanko Milošević i gluvonijeme Gostana i Krstina Lazić.

- Uprkos svim naporima i traženju nikada nisu otkriveni njihovi posmrtni ostaci niti je ko odgovarao za zločin u ovom i ostalim srpskim selima u srebreničkoj opštini. To unosi dodatno nepovjerenje u institucije BiH i onemogućava proces međunacionalnog pomirenje i stvaranja povjerenja među preostalim stanovnicima ove opštin e- kaže Balčaković.

Oni koji su uspjeli da prežive ovaj masakr pričaju da su muslimanske snage najprije opkolile selo i započele pucnjavu, uz urlanje i ubijanje svih koje su stigli.

Pod okriljem noći i jutarnje magle, te zahvaljujući poznavanju terena neki mještani su uspjeli da pobjegnu u okolne šumarke ili da se sakriju u selu.

Tako sakriveni gledali su svirepa ubistva nedužnog stanovništva - zarobljeni su mučeni, masakrirani i spaljivani i umirali su u najvećim mukama.

Najstarija žrtva tog masakra bio je 88-godišnji Stanko Milošević, a najmlađa 15-godišnji Ljubomir Јosipović. Među ubijenima bilo je pet žena.

Mileva Rankić preživjela je napad na ovo selo, ali je tog dana ostala bez sinova - dvadesetogodišnjeg Miroslava i dvije godine starijeg Dragoslava, kao i muža Milisava.

Mileva je izgubila vjeru u pravosuđe i očekuje da će one koji su joj na kućnom pragu ubili supruga i sinove stići Božija pravda umjesto zemaljske nepravde.

- Godine prolaze, a niko ne reaguje i niko ne odgovara za ubijenu moju i nevinu djecu mnogih Srpkinja - priča ova majka uzdišući i žaleći što umjesto djece "Bog nije uzeo nju toga dana".

Milovan Milošević je tog dana ostao bez devetnaestogodišnjeg sina Vidoja i oca Stanka, koji je imao 88 godina. Zbog posljedica ranjavanja tog dana, danas se jedva kreće uz pomoć štaka.

Selo Brežani je, kao i ostala sela u Podrinju u koja su upale muslimanske snage, u potpunosti opljačkano i spaljeno, a više od polovine kuća još nije obnovljeno.

U Brežanima danas živi svega pedesetak stanovnika, dok ih je prije rata bilo 400.