latinica  ћирилица
30/06/2016 |  08:20 ⇒ 08:21 | Autor: SRNA

Sve opštine u Srpskoj da budu u sistemu protivgradne zaštite

Sve opštine u Republici Srpskoj iduće godine trebalo bi da budu u sistemu protivgradne zaštite, nakon što bude završen projekat "Uspostavljanje tehničko-meteorološkog servisa i modernizacije protivgradne zaštite Srpske", rekao je portparol Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović.
Protivgradni radar - Foto: SRNA
Protivgradni radarFoto: SRNA

Dejanović je rekao Srni da opštine Novi Grad, Kostajnica i Krupa na Uni nisu u sistemu protivgradne zaštite iako im je više puta nuđena ta mogućnost.

"Obrazloženje je bilo da ove lokalne zajednice nemaju sredstava" rekao je on.

Dejanović kaže da se u okviru projekta Vlade Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ove godine određuju lokacije za automatske pritivgradne sisteme.

Prema njegovim riječima, uspostavljanje sistema finansiraće resorno ministarstvo, a obaveza lokalnih zajednica biće održavanje.

S obzirom da je riječ o lokalnim zajednicama koje su u graničnom pojasu, potrebno je postići dogovor sa susjednom Hrvatskom.

"Resorno ministarstvo je u više navrata preduzimalo korake prema Savjetu ministara BiH kako bi bio postignut sporazum jer područje u susjednoj Hrvatskoj, preko rijeke Une, takođe nije branjeno", rekao je Dejanović.

On napominje da je sistem protivgrade zaštite djelotvorniji što je prostor koji se brani veći i zato je važno da sve opštine u Republici Srpskoj budu u sistemu protivgradne zaštite.