X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/06/2016 |  08:29 | Izvor: Mondo

Antiperspiranti - da ili ne?

Ljeto je "mokro" godišnje doba, barem sudeći po našim majicama, suknjama, hlačama, zar ne? Šta vi koristite da ublažite znojenje?
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Posljednjih godina veoma su popularni antiperspiranti, hemijska sredstva koja suzbijaju znojenje.

Mnogi ih miješaju sa dezodoransima, a razlika je velika - jer ovi drugi služe samo da ublaže miris, zapravo smrad znoja, dakle ne utiču na količinu znoja koju će naše tijelo da proizvede, za to su zaduženi antiperspiranti.

Da li su zdravi?

Mišljenja u vezi sa tim su podijeljena, ali većina zastupa stav da nisu. Evo zašto.

Proizvodi poput antiperspiranata mogu dovesti bakterije ispod pazuha u disbalans i tako zapravo proizvesti suprotan efekat – još jači i intenzivniji miris znoja.

Osim antimikrobnih sastojaka, antiperspiranti sadrže i aluminijum koji blokira rad znojnih žlijezda. Ta blokada ima loše posljedice i potpuno suprotan efekat.

Naime, kod osoba koje koriste antiperspirante pojačano se stvaraju aktinobakterije, koje su glavni krivci za neprijatan miris.

Tajna je u tome što antiperspirant uništava slabije bakterije, dok istovremeno one koje stvaraju neugodan miris postaju još snažnije.

Istraživanja su pokazala da je kod osoba koje su prestale da koriste antiperspirante miris znoja vremenom postao blaži.

Ako već ne možete bez ovog sredstva za zaustavljanje znojenja, onda ga koristite samo ispod pazuha - dozvolite ostalim znojnim žlijezdama da rade normalno.

I ne brinite ako vam se povremeno ispod pazuha pojave bubuljice. One su posljedica zapušenih pora. U tom slučaju dovoljno je samo da operete pazuh i neko vrijeme ne koristite antiperspirant.

Izvor: mondo.rs