latinica  ћирилица
30/06/2016 |  08:59 ⇒ 09:01 | Autor: SRNA

Foča: Promovisan roman "Grad za nezbrinutu djecu"

U fočanskom Centru za kulturu i informisanje promovisan je roman "Grad za nezbrinutu djecu", autora Dragana Tepavčevića.
Foča - Foto: RTRS
FočaFoto: RTRS

O romanu su sinoć, osim autora, govorili književnik iz Užica Slobodan Ristović i Dejan Kerleta u ime izdavača - Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva.

Dom za nezbrinutu djecu na Bjelavama u Sarajevu je mjesto gdje radnja počinje i razvijajući je pisac razotkriva sve nevolje pojedinca i samog Sarajeva na početku ratnih dešavanja.

Autor naglašava da je roman rezultat potrebe da baci objektivno svjetlo na običnog i nesnađenog čovjeka u takvoj situaciji.

"Slučajno ili ne, upoznao sam jednog čovjeka iz Doma za nezbrinutu djecu iz Sarajeva, koji mi je pričao o momku koji nikada nije saznao svoje porijeklo. Pokušao sam da se stavim u njegovu ulogu i da razmišljam o čovjeku koji ne zna ko je, a počinje rat i ne zna na koju stranu da se svrsta", rekao je Tepavčević.

Autor objašnjava da je to istovremeno i roman o Sarajevu. "To je priča o identitetu, s jedne strane, na individualnom planu, a s druge strane, sam pokušao da provučem priču o traganju za identitetom jednog grada. Ta dva traganja se na kraju spajaju i prerastaju u jednu zaokruženu cjelinu", naveo je Tepavčević, koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao jedan od prvih novinara Srpske radio-televizije, a već 18 godina živi i radi u Australiji.

Roman "Grad za nezbrinutu djecu" dobitnik je nagrade "Zlatna sova" Zavoda za udžebenike i nastavna sredstva i nagrade Udruženja književnika Republike Srpske za 2015. godinu i najprodavanije je izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u prošloj godini.