latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:21 | Autor: TANЈUG

N. Sad- Otvoren 3. Šekspir festival

Predstavom "Dva viteza iz Verone" Šekspirovog Glob teatra iz Londona, u Vili Stanković u Čortanovcima, sinoć je počeo 3. Šekspir festival.
Šekspir fest u Čortanovcima (Foto: sekspirfestival.org) -
Šekspir fest u Čortanovcima (Foto: sekspirfestival.org)

Povodom 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, u Srbiji se održava treće izdanje festivala u čast slavnog dramskog pisca, u okviru kojeg će biti izvedena njegova djela u savremenoj svjetskoj i domaćoj produkciji.

Festival je otvoren pismom velikog reditelja 20. vijeka Pitera Bruka koji je pomjerio granice tumačenja Šekspira, a u kojem kaže da se Šekspirove drame mogu prikazati na razne načine, i da je to zadatak koji se stalno mijenja.

Direktor Šekspir festivala, reditelj Nikita Milivojević zadovoljan je što vremenski uslovi omogućavaju da festival počne, kako je i planirano, pod vedrim nebom u ambijentu Vile Stanković.

On kaže da ovakav ambijent predstavi daje posebnu draž.

Upravo pod otvorenim nebom, kao u Šekspirovo vrijeme, u prirodi, uz zvuke zrikavaca, glumci londonskog Globa briljantno su ispričali priču o ljubavi i njenim zapletima, smjestivši je u 1960-te.

Osim gostiju iz velike Britanije, publika će tokom festivala, do 6. jula, gledati adaptaciju Šekspirovih djela teatara iz Grčke, Portugala, Indije i Srbije.